in

Експерт обори конспиративната теория за Малайзийския боинг

razbit boing

Големият слух за малайзийския боинг е, че самолетът е бил подготвен за провокация. На борда му са били натоварени трупове (включително от предишния изчезнал боинг), а вместо екипаж, автопилот е управлявал лайнера. Тази версия облетя света, след като очевидци на трагедията заявиха пред журналисти, че от телата на загиналите излизал силен мирис на разлагаща се плът и те изглеждали сякаш кръвта им е източена.

Дали това наистина е било така коментира за kp.ru доцент, к.мед.н. Едуард Туманов, съдебно-медицински експерт.

Ето неговите обяснения от какво са загинали в жестоки мъки злочестите пасажери.

По време на удара салонът на самолета се е разхерметизарал и налягането рязко е спаднало. В резултат азотът, който се намира постоянно в разтворено състояние в кръвта на хората, е преминал в газообразно състояние. Все едно кръвта кипва. Нещо като ефекта, който се получава при отварянето на бутилка с газирана напитка. При хората този процес се нарича взривна декомпресия. Във всички кръвоносни съдове се образуват многобройни мехурчета с газ. Кръвта спира да постъпва във вътрешните органи и те започват да умират. В белите дробове, заради рязкото увеличаване на обема на въздуха, се получават разкъсвания. След това взривната вълна тръгва към сърцето и човек започва да чувства, че се задушава. Сърцето спира и настъпва смъртта. Синкавият цвят на труповете е именно заради това задушаване, обяснява д-р Туманов.

Той разкрива и защо очевидците са си помислили, че кръвта на пасажерите е източена.

Всички загинали са имали вътрешни кръвоизливи. Кръвта от разкъсаните органи и съдове се е натрупвала в коремната и гръдната области, затова външните признаци на кръвотечение са били относително малки и труповете са изглеждали обезкръвени. От раните е излизало неголямо количество, разпенена от газовете при декомпресията кръв, която бързо се е съсирвала при досега с въздуха, смята съдебно-медицинският експерт.

Той дава отговор на въпроса и причината за мириса на разлагаща се плът. Според Туманов процесите на гниене в телата на загиналите при подобни инциденти се развиват много бързо. А и горещината на мястото на трагедията е била поне 30 градуса. „Вътрешните органи на хората в т.ч хранопроводът, стомахът и червата са разкъсани. Коремната област е пълна с кайма от кръв, съдържанието на червата и фрагменти от разкъсаните тъкани на телата. Всичко това до много бързо гниене“, казва Туманов.

Експертът смята, че в тези условия опълченците са взели единствено правилното решение – да са извършили документална фиксация на мястото на произшествието, след това са събрали труповете и са ги сложили за съхранение в хладилни камери. Така са предотвратили и евентуално избухване на епидемия в района.

 

Източник: Фрогнюз

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/