in

Има ли нещо в числото 17, че падат самолети ?

17 (Small)

Вярвате ли в съвпадения? Ето ви едно, което остана малко встрани за сериозните коментари и анализи около сваления с ракета „Бук“ малайзийски самолет над Украйна. Полетът от Амстердам за Куала Лумпур е номер 17 (MH17/MAS17). Първият полет на сваления боинг е на 17 юли 1997. Самолетът беше взривен на 17 юли 2014 г., което впрочем е точно 17 години след първия полет на самолета. Звучи налудничаво, нали? Да, но само няколко дни по-късно алжирски самолет се разби над Мали и номерът на полета е AH 5017… Възможно ли е някаква тайна организация да се подписва по този начин?

Да видим какво има около числото 17.

За италианците 17 е фатално число, така както 13 за по-голямата част от света. По хотелите няма 17-а стая и 17-и етаж. Това е така, защото римското изписване на числото XVII се явява анаграма на латинското VIXI, което се превежда като „живях“, т.е. предполага се, че човекът, до който се отнася това, вече не е между живите.

Тръгнем ли по този път, няма спиране. Числото се среща на много места както в Библията, така и в други исторически документи или предания.

В Библията седемнайсет символизира „преодоляване на врага“ и „пълна победа“. Бог преодолява греховете на разбунтуваните човеци и започва да наводнява Земята, като праща дъжд на 17 число от седмия месец. Ноевият ковчег и осмината му пасажери спират за почивка на планината Арарат на 17 число от седмия месец.

Свети Августин, раннохристиянски теолог и философ, чиито писания са имали огромно влияние върху развитието на западното християнство: „В числото 17, както и в неговите кратни, намираме възхитително тайнство“.

Според Книгата на Баланса на Абу Муса Хабир Ибн Хаяян (Abu Mūsā Jābir ibn Hayyān),арабски и ислямски алхимик и астроном, живял през 8. и началото на 9. век, формата(сурана всичко в света е 17. Числото 17 представлява основата на теорията за Баланса и следва да се разглежда като върховенство на Баланса за всяко нещо.

С риск да стигнем твърде далеч в теориите за световната конспирация: Атентатът срещу папа Йоан Павел II, извършен на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ в Рим. Тогава Мехмед Али Агджа, член на терористичната групировка „Сивите вълци“ стреля 4 пъти по папата в 17 часа и 17 минути. Смъртта на папата е била предварително планирана за точно определен час или е чиста случайност…

Впрочем дори Иисус е пътувал 17 години в подготовката си за публично служение, а във втората книга от Стария завет Изход (Exodus) Десетте Божи заповеди са дадени в по 17строфи до 20-а глава.

Символизмът пък вижда в числото 17 връзката между земния и духовния свят. Те казват, че седемнайсет възстановява хармонията след битката на съществуването.

novinite.bg

Публикувано от Дамян Дамянов