in

Пърхотът може и да се избегне

Пърхотът е един от най-неприятните проблеми, които засягат хората. Това са сухи, бели люспи кожа,  които постоянно се отделят от повърхността на главата и попадат по тялото. Състоянието не е опасно за здравето и не крие никакви рискове от усложнение, но може да доведе до поява на симптоми като сърбеж и дразнене по скалпа, което е същественото и което принуждава пациентите да потърсят лекарска помощ.

Дълги години се е смятало, че водещ проблем в зачестяването на пърхота е рядкото миене на косата. Този казус влиза в спор между отделни специалисти по кожни болести, като основните мотиви са, че тази техника за заличаване на пърхот е неефективна. Проблемите идват, когато борбата се появява и срещу омазнената коса в комбинация с пърхот. В този момент учените провеждат редица изследвания, с което доказват, че рядкото миене на косата с вода и шампоани или сапуни за коса всъщност допълнително утежняват състоянието на омазнена коса и появата на пърхот.

Какво в действителност стои зад пърхота?

Един от естествените процеси, който се случва ежедневно, е повърхностните клетки на кожата да умират и да се отлюпват, като се заменят веднага с нови, живи и свежи епителни клетки. Този процес протича по различен начин при различните хора, като основната разлика е, че някои хора обменят много по-голям брой клетки, отколкото други.

Клетките на кожата, които растат и умират твърде бързо и се налага тяхната подмяна с млади и свежи епителни клетки, е основната причина за поява на пърхот. Защо обаче се случва това нещо, засега специалистите нямат категоричен отговор.

Някои хора с по-изразено люспене на кожата имат по-висока активност на мастните жлези в кожата, а при други има завишено количество от гъбичката Pityrosporum ovale, която е разпространена масово, но при някои хора липсва и се смята, че тя е следващият основен причинител за поява на пърхот.

Други причини за появата на пърхот може да бъде фамилната предразположеност в семейства, където повече от един първородственик страдат от пърхот, също така хранителни алергии, алергии към други субстанции, повишено потоотделяне, стрес, употреба на алкални сапуни и гъбични инфекции. Сезонните неволи също се отбелязват в етиологията на проблема от водещите специалисти. Те са доказали, че сухите и студени зими, както и горещите лета значително спомагат за усложняване на проблема.

В други случаи причини за появата на пърхот може да бъдат някои заболявания. В такива условия се вписва влиянието на себореичния дерматит, при който се появява пърхот под формата на мазни и жълти люспи. От друга страна сухите и дебели увреждания по кожата, състоящи се от големи, сребристи люспи, може да насочват към по-рядката болест псориазис на скалпа.

Единственият риск при пърхот е, когато има силно изразено дразнене и сърбеж. Това кара пациентите да разчесват силно главата си, което води до нарушаване целостта на кожата посредством разраняването й. Рискът тук се крие в богатата гама от бактерии, която вирее в косата и носи определен риск от инфекция на разранените зони. Най-често усложненията при такова разчесване идват от инфекции със стафилококи и стрептококи.
 
Кое лечение е подходящо?

Американската асоциация за администриране на храни и медикаменти е одобрила само пет активни съставки, които са полезни и не вредят по друг начин при борбата с пърхот. Това са въглено-катранните препарати, пиритион цинк, селениев сулфид и сяра. Според специалистите всички други субстанции, които могат да се срещнат на международния пазар в готово приготвени шампоани, трябва да бъдат избягвани, защото нямат доказан ефект за пълноценно и качествено възстановяване на кожата на главата без негативни странични ефекти.

Има билки, с които може да се намали или спре изцяло люпенето на кожата, което се развива при пърхот. Специалисти по билково лечение съветват да се правят редовни масажи с масло от чаено дърво вечер. Също така много ефективно миещо средство за косата може да бъде приготвено от мащерка, розмарин и градински чай.

Източник : puls.bg

Публикувано от Дамян Дамянов