in

Висшият съдебен съвет представя система за гласуване в съдебната система

Висшият съдебен съвет ще представи пред ключови за институцията общности системата за гласуване, чрез която се провеждат избори за административни ръководители в съдебната система, съобщиха от ВСС.

Инициативата е на Ясен Тодоров – председател на ПК „Професионална етика и превенция на корупцията“ и ще се проведе днес и утре.

Представянето на изключително важната кадрова процедура в съдебната власт има за цел: да предостави повече информация, свързана с гаранциите за надеждност и сигурност на системата за гласуване. ВСС дава ясен знак на широката общественост, че осъществява открита, прозрачна и публична процедура по гласуване и гарантира сигурността на системата.

Първите, които са получили покана да тестват системата от 10:00 часа, в заседателната зала на ВСС са представители на организациите, които членуват в Гражданския съвет. В рамките на пробното гласуване те ще имат възможност да получат отговори на въпроси, свързани със системата. Ще бъдат запознати и с гаранциите за прозрачна и открита процедура по изборите в съдебната система.

На 21 август 2014 година от 10:00 часа, да тестват системата за гласуване във ВСС са поканени посланиците на страните от ЕС в България, както и съветникът на ЕК по въпросите на МСО Юри Тавание. Тази покана е израз на отговорността, с която ВСС провежда ключовата кадрова процедура, наблюдавана внимателно от ЕК, от цялата магистратска общност в страната и от широката общественост.

При заявен интерес представителите на медиите могат да участват в пробното гласуване днес, както и да проследят срещата в Пресцентъра на ВСС.

Източник: standartnews.com

Публикувано от Дамян Дамянов