in

Лавров: Няма да воюваме в Украйна, искаме незабавно и безусловно примирие

Военна намеса на Русия в украинския конфликт няма да има, заяви Сергей Лавров пред студенти в Московския държавен институт за външна политика, предаде РИА Новости. „Военна намеса няма да има, ние искаме мирно регулиране на тази тежка криза, на тази трагедия. Всичко, което ние правим, е насочено към това да се прилагат именно политически способи”, заяви Лавров. На срещата на Контактната група за Украйна в Минск днес трябва да бъде обсъдено незабавно и безусловно примирие, заяви още руският външен министър.
„Много разчитам насрочените за днес преговори да бъдат съсредоточени най-вече върху договарянето на незабавно и безусловно примирие“, заяви Лавров на среща със студенти. Представители на Киев, Москва и ОССЕ се срещат днес в Минск. ИТАР-ТАСС съобщава, че може да присъстват и представители на самопровъзгласилите се републики.

Лавров беше силно скептичен към мирния план на украинския президент Петро Порошенко. „Необходимо е да седнем и да поговорим, а не да отправяме нереалистични искания бунтовниците да се откажат от оръжията си и да се оставят да бъдат убити“, каза руският външен министър на срещата си със студенти от Московския държавен институт по международни отношения. „Това е всичко, към което се стреми мирният план на Петро Алексеевич Порошенко“, допълни той.

Лавров каза още, че от Русия „няма да има военна намеса в Украйна“. „Ние сме за изключително мирно решение на тази най-сериозна криза, на тази трагедия“, изтъкна той. Миналата седмица Киев и Западът обвиниха Москва, че се е намесила директно в боевете на фона на все повече признаци, че руски войски помагат на сепаратистите да извършат светкавична контраофанзива, която да отблъсне украинските сили.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов