in

7 храни, които са пръв приятел на сърцето

Сърцето е най-важният орган в човешкото тяло, затова трябва да се грижите внимателно за него и дори да внимавате какво ядете.
Затлъстяването е сред болестите, които имат сериозно отражение върху сърдечносъдовата система, тъй като мазнините образуват лой около сърцето и забавят функционирането му и притока на кръв до и от него.
Ето и кои храни ще ви помогнат да имате здраво и работливо сърце:
Орехи
Те са богати на омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е и фолиева киселина. Всички тези вещества са полезни и важни за сърцето. Бадемите също са източник на тези важни съставки.
Спанак
Листните зеленчуци, особено спанакът, осигуряват желязо, витамин С, витамин А и магнезий на организма.
Овес
Тази богата на фибри суперхрана съдържа също омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и калий, всички от които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и поддържането на здрави артерии.
Аспержи
Този тънък зелен зеленчук във формата на пръчка е пълен с противовъзпалителни вещества като фолиева киселина и витамини C и D. Има ниско съдържание на калории и се готви много лесно и бързо.
Фасул
Фасулът е източник на полезните за сърцето витамин B, желязо и калций.
Боровинки
Тези плодове са изключително богати на антиоксиданти и витамин C. Боровинките съдържат малко калории и захар, така че можете да ги ядете спокойно. Те също са добър източник на фибри, което може да помогне за облекчаване на спазмите и запек, които могат да възникнат, когато сте под стрес. Яжте ги сурови или под формата на смути.
Сьомга
Съдържа омега-3 мастни киселини, което е добър начин да запазите сърцето си здраво.

Източник: tialoto.bg

Публикувано от Дамян Дамянов