in

Мурсалски чай – укрепва имунитета и тонизира

Мурсалският чай е билка, която има несравнима лечебна сила. Растението от местността на Мурсалица, над родопското село Мугла е надскочило пределите на България и получило славата на универсална билка, която има толкова много полезни съставки в себе си, колкото никоя друга. Учените смятат, че всички важни микро- и макроелементи за човешкия организъм се съдържат в мурсалския чай. Според специалистите хората, които пият чая сутрин и вечер, си осигуряват здраве и дълголетие без вирусни и бактериални инфекции.
Мурсалският чай – Sideritis scardica, е билка, която се използва от дълги години от жителите на Родопите. Прочута е със своя ефект да осигурява на организма дълголетие и жизненост. Чаят има силно тонизиращо действие, укрепва организма и осъществява антианемична, антибактериална и противовъзпалителна дейност. Един от ефектите му е да понижава артериалното кръвно налягане и съответно да понижава драстично сърдечносъдовия риск за развитие на инфаркт на миокарда или исхемичен мозъчен инсулт. Също така мурсалският чай предотвратява развитието на неопластични състояния и предпразва от натрупване на атеросклеротични плаки по стените на съдовете от системното кръвообращение.
Друго важно доказателство за мурсалския чай е, че той има силно антиоксидантно действие, тоест в голяма степен осъществява детоксикация на организма. Освен това съдържа голямо количество микро- и макроелементи, като желязо, мед, кобалт, цинк, калий, калций, магнезий, натрий и други. Съдържа също така голямо количество флавиноиди, които са основните активни вещества с антимикробно и антиоксидантно действие. Също така има голямо количество танини и етерични масла.
Лекарите го препоръчват за лечение на дихателната система и някои възпалителни заболявания по дихателните пътища. В това число се включват хронични кашлици, бронхит и някои заболявания от възпалителен характер на пикочо-половата система, каквото например е пиелонефрит, гломерулонефрит или цистит. Особено добър ефект има и при простатити, чернодробни и други бъбречни заболявания.
Последните доказателства за съдържанието на мурсалския чай позволяват той да се нарече съвсем спокойно „българската виагра“ или „родопска виагра“. Доказано е, че стимулира много добре производството на сперматозоиди и тестостерон в мъжките тестиси, което помага при терапия на импотентност. Също така самият чай има особено силен и специфичен аромат, което може да го подреди до главните афродизиаци от списъка.
Специалистите по билково лечение твърдят, че най-добър ефект при консумацията на чая се постига, когато екстрактът се комбинира с лъжичка пчелно млечице. Доказано е, че комбинацията има имуностимулативно действие. За максимален ефект при консумацията му от основно значение е приготвянето на чая. В половин литър кипяща чиста вода трябва да се накиснат три-четири стръка мурсалски чай. Варенето продължава около три минути, като за възможно най-добър вкус може да се добавят два-три стръка мента, риган или жълт кантарион. Към общата комбинация вместо захар може да се добави и мед от здравец. Крайният резултат е много вкусна смес в течна форма, която трябва да се консумира две-три минути след прецеждане.

Източник: puls.bg

Публикувано от Дамян Дамянов