in

Издирват бивш рейнджър за стрелбата срещу детската градина в Карлово

pistolet (Small)

Бивш рейнджър изстреля куршум, който мина през пълна с децата забавачница в карловския квартал „Сушица” и излетя към съседна къща, пише вестник „Монитор“. Страховитият инцидент, при който хлапетата и учителките им се отървали само с уплаха, се случил около 15,30 часа в петък. По чист късмет точно тогава децата спели и никое не пострадало от безразборната стрелба. Според съседите на детска градина „Слънце” в „Сушица” пенсиониран военен, който живеел над забавачницата, често гърмял с личното си оръжие в двора на бащината си къща по птици, за да си пази гроздето от тях.

„Все едно бомба беше, толкова силно се чу този път гърмежът. Много се стреляше. Редовно гърми този съсед по птичките, за да си пази гроздето.

Ходил е по мисии и често стреля
Още в петък следобед като стана белята с куршума в детската градина, той изчезна. Явно се е върнал в апартамента си в Карлово. Идваха полицаите, търсиха го, ама не го намериха”, каза 88-годишната Гина Василева.
По време на петъчната стрелба тя си е била у дома и въпреки че само е чула изстрелите и знаела кой гърми, пак се изплашила. После излязла на улицата, където вече се били събрали комшиите й.
„Така изсвистя, че изтръпнах. Заковах се на място и се свих. Много се изплаших”, разказа друга възрастна съседка. По време на стрелбата баба Пена била в двора си. Тя се навела и се сгушила към коленете, за да не бъде застреляна.
Куршумът пробил част от дървената дограма и стъклото на прозорец от източния край на детската градина, минал през помещението за игра на малчуганите и излязъл през друг прозорец от юг.

„Ако децата бяха будни, не знам какво щеше да се случи. Добре, че са спели. Те стават към 16 часа, а час по-късно ги взимаме”, коментираха притеснени родители. Веднага след стрелбата директорката на забавачницата се обадила в полицията и в община Карлово, за да съобщи за инцидента.

Незабавно в детската градина била изпратена оперативна група за оглед. Разследващите установили входен и изходен отвор на две срещуположни стъкла в помещението за игра на децата. „В събота идваха пак полицаи да мерят траекторията на куршума. Доста бяха – към 7 човека. Казаха, че куршумът е малокалибрен и е изстрелян някъде отгоре и търсиха гилзата пред къща на долната улица под градината. Отрязаха дори един клон на дървото, опъваха метри и мереха нещо”, разказа Лазар Даков.

Вчера трима полицаи отново пристигнаха в кв. „Сушица”, потърсиха стрелеца в дома му и след като не го намериха, отново слязоха до къщата, пред която се предполага, че е паднала гилзата, видя „Монитор”. Материалите по случая са докладвани на районната прокуратура в Карлово, където е образувано разследване. Ако извършителят бъде хванат, го грози затвор от 1 до 5 години и глоба от 500 лева до 3 хил. лева.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/