in

Ретро музеят във Варна отваря врати на 1 май

Първият в България музей, разположен в мол, заема площ от 4000 кв. м. в най-големия варненски търговски център – Grand Mall

retro (Small)

Целият бит от времето на социализма оживява в новия музей.

Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето

На дата, знакова за десетилетията, на които е посветен – Деня на труда 1 май, във Варна отваря официално врати уникалният за България „Ретро Музей“. Музеят включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти как живееха  българите при социализма. Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето.

Ретро музеят е разположен в Grand Mall – най-големия варненски търговски център, и е единственият у нас музей, намиращ се в мол. Музеят е създаден от бизнесмена Цветан Атанасов. Музейната експозиция се разполага на близо 4000 кв. м. в търговския център. В нея най-ярко блести колекцията от над 50 автомобили от епохата с марките „Волга“, „Москвич“, „Шкода“, „Трабант“ и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях са изложени и популярните на времето мотоциклети „Симсон“ и „Балкан“. Звездата на ретро автосалона в музея е класическата „Чайка ГАЗ-13“, лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП.

Специален акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности на епохата. Там са соцвеличия като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, но и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев.

Очаква се Ретро музеят да стане любимо място на българи от различни поколения за връщане към спомените от детството и младостта. Домакините на музея от Grand Mall се надяват той да привлече интереса на чуждестранните гости на Варна с възможността да се докоснат до съхранените свидетелства за една затворена вече страница от историята на Източна Европа.

Музеят се намира на ниво 1 в паркинг зоната на Grand Mall. Работното време е от 10 до 22 ч. Входните билети са по 19 лв. Специални отстъпки има за деца и младежи – децата до 12 г. влизат в музея с билет от 2 лв., а тийнейджърите от 13 до 18 г. – с билет от 12 лв.

retro2 (Small)

Публикувано от Дамян Дамянов