in

Българите искат да работят за 1500 лв. заплата

Българите искат да работят за 1500 лв. заплата или почти двойно повече в сравнение със средното възнаграждение в страната. Това показват проучвания на Балканския институт по труда и социалната политика.

„Това е възнаграждението, което повечето работещи искат да получават“, обясни председателят на института и бивш социален министър Иван Нейков. В края на миналата година средната заплата в страната е била 828 лв. В столицата възнаграждението е било най-голямо – 1098 лв, а във Видин най-малко – 568 лв. Най-високоплатени остават ИТ специалистите, които през 2014 г. са получавали средно 1796 лв. следвани от заетите в сектор „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия“ – 1607 лв. и „Финансови и застрахователни дейности“ – 1597 лв.

В същото време данни на КНСБ показват, че 10% от нашенците работят за минимално възнаграждение.

От бизнеса пък твърдят, че не могат да намерят подготвени кадри. Според Нейков проблемът с ниското заплащане и неквалифицираните служители може да се реши само в повишаване на знанията на работниците. Нейков е категоричен, че от 3 млн. работещи българи 2,5 млн. трябва да преминат през курсове за повишаване на квалификацията. Малка част от фирми обаче осигуряват курсове за опресняване на знанията на служителите си.

„Започват да мислят за внос на работна сила, а това ще създаде много сериозен проблем“, заяви бившият социален министър. В момента фирмите могат да наемат висококвалифицирани служители от държави извън ЕС чрез

специален документ, наречен синя карта.

Издаването на документа обаче отнема между 6 и 9 месеца. Заради тежката бюрокрация годишно у нас се издават около 20 сини карти на специалисти от трети страни. Най-голям интерес към наемането на служители със сини карти има в ИТ сектора. В началото на годината от бранша поискаха облекчаване на процедурата и съкращаване на сроковете до един месец.

Всеки трети българин работи на Деня на труда – 1 май, въпреки, че

беше официален почивен ден. Резултатите са от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изготвено за Нова телевизия. Във всяка десета фирма на работа ще са половината служители. Две са основните причини хората да работят на празника. Първата е по-високата надница, а втората е дежурството – хората, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата. Сред трудещите се в Деня на труда най-много са служителите в сферата на услугите и търговията, следва туризмът, производството, транспорта и здравеопазването.

 

Публикувано от Дамян Дамянов