in

Дерето в “Максуда” във Варна пак е запълнено с боклуци

Дерето в ромския квартал “Максуда” във Варна отново е превърнато в бунище. Само преди 7 месеца то беше почистено от наносите и от тоновете боклуци, които живеещите в близост изхвърлят години наред, пише БНТ.

След опустошителното наводнение във варненския квартал “Аспарухово”, общината разпореди почистване на всички дерета в града, сред които и това в Максуда. В продължение на седмици тежка техниха изгребваше извозваше отпадъците. Днес обаче всичко е постарому.

Юлиян Ангелов: “Хората са свикнали да хвърлят боклуците така.- Не е ли по-добре да бъде чисто? По-добре. -Виждам, че има контейнери? -Да, има сега отсреща хвърлят направо в дерето и то се събира.”

Демирка Сашева: “Виждам, че жени, които почистват домовете си, изхвърлят боклуците на метри от тях, защо го правят? -По-лесно ли им е, де да знам. Хвърлят.”

С отпадъците край дерето се хранят прасетата, които ромите отглеждат. Деца се ровят в боклуците, за да събират хартия и пластмаса. Миризмата на разлагащи се боклуци се носи навсякъде.

Мария Михайлова: “33 г. съм тука, оправия няма, думи нямам. Не знам, такъв ни е манталитетът тука.”

Повечето от къщичките в ромската махала са незаконни.

Христо Христов – кмет на район “Младост” във Варна: “За там решението трябва да бъде построяването на бул. “Васил Левски” и премахването на всички незаконни постройки, защото дерето се замърсява от обитателите на тези постройки.”

Дерето в Максуда е сред потенциално опасните. При проливен дъжд водата в затлаченото с боклуци дере може да залее постройките близо до крайезерния път.

Публикувано от Дамян Дамянов