in

Масови протести и сблъсъци в Македония. Има данни за поне 19 ранени

makedoniq (Small)
Над 2000 души протестираха в столицата на Македония – Скопие, искайки оставката на премиера Никола Груевски, съобщи Ройтерс.
Демонстрациите бяха съпътствани от масови сблъсъци между протестиращи и полиция. Демонстриращите преобръщаха контейнери и хвърляха камъни по полицията. Има данни за поне 10 ранени полицаи. Впоследствие силите на реда настъпиха и разпръснаха тълпата. Според АФП ранените са поне 19, от които 15 полицаи.

makedonia (Small)
Груевски се намира в центъра на голям политически скандал, причинен от разгласяването на аудио записи през последните месеци от лидера на опозицията Зоран Заев. В тях се разкриват корупционни сделки и избирателни злоупотреби. На последния запис се чува как Груевски и висши официални лица обсъждат как да бъде покрито убийството на 22-годишен мъж , който е бил пребит до смърт по време на празниците след изборите през 2011 г. По-късно полицаят беше осъден на 14 години затвор.
Протестиращите обградиха правителствената сграда в Скопие само часове след последните разкрития на Заев.
От правителството на Груевски отхвърлят автентичността на записите и обвинява Заев в заговор с чуждестранни разузнавателни служби. /fakti.bg

Публикувано от Дамян Дамянов