in

Оставиха в ареста рецидивист от Аксаково отвличал хора

Първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Галин Георргиев от Аксаково, разследван за четири тежки престъпления определи днес Варненският окръжен съд. 29 годишният мъж е обвиняем по досъдебно производство на РУП Девня, затова, че на 17 май тази година в близост до курорта „Зл.пясъци“, в съучастие с друго лице  отвлякъл Алберт Зол., гражданин на Люксембург. В района на Варна, Девня и Шумен ограбили със сила, заплахи и принуда чужденеца, като му отнели  iPhone, близо 1000 лева, портмоне с банкови карти, златни накити и лични вещи. При задържането на Галин, органите на реда открили в автомобила му ограбените вещи.

Днес обвиняемият заяви пред съда, че бил принуден от съучастника си да участва в грабежа и да тегли пари от банковата карта на пострадалия. В деня на ареста той имал намерение лично да ги върне на Алберт. ВОС обаче прецени, че събраните в хода на разследването доказателства по безспорен начин обосновават предположението, че Галин е съпричастен към тежките умишлени престъпленията, за които законът предвижда сериозни санкции (за отвличане – от 7 до 15 години затвор, за грабеж – от 3 до 10 години и за присвояване от 1 до 6 и за кражба от 1 до 10 години „лишаване от свобода“).  Към тези аргументи ВОС прибави и условната му присъда за аналогично престъпление на ВРС от януари тази година, в изпитателния срок на която Георгиев е извършил настоящите деяния. Нещо повече. Спрямо Галин има 3 висящи наказателни производства за престъпления,свързани с посегателства върху собствеността, извършени с принуда. Тези обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съучастникът на Галин Георгиев в отвличането на чужденеца, в грабежа, в присвояването и в кражбата вече е установен и задържан. Предстои привличането му като обвиняем.

Ако Георгиев обжалва днешното определение на ВОС ще се яви пред Апелативен съд Варна на 26 май 2015 година от 10,00 часа.

Публикувано от Дамян Дамянов