in

Цветанов: Иван Портних ще бъде номинацията ни за втори мандат за кмет на Варна

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, както и кметовете на Пловдив и Варна Иван Тотев и Иван Портних участваха в честванията по случай избирането на Пловдив за Европейска столица на културата

На въпрос на Илиана Беновска и Деница Гацинска дали Иван Тотев ли е кандидатът на ГЕРБ за следващия мандат, Цветанов отговори:

„Разбира се. Мисля, че успешните кметове трябва да продължат това, което са започнали“. По думите му вече е изградена администрация по европейски стандарти и Тотев ще бъде подкрепен, защото се усеща и доброто отношение на хората и тяхната висока оценка за свършеното.

„Пловдив е градът с най-много преки чуждестранни инвестиции за 2014 г. от цяла България. Към настоящия момент имаме три големи проекта с над 4000 работни места“, каза Тотев и допълни, че Пловдив има все по-голям потенциал в сферата на IT индустрията, където предстои да се открият много нови офиси.
„Всичко, което се случва в града, ме кара да бъда оптимист“, категоричен бе Тотев.

Цветан Цветанов припомни, че именно Иван Портних е бил кандидатът на ГЕРБ за частичните избори през 2013 г. във Варна.

„Искам специално да благодаря на Иван Портних три години по-късно за това, че действително успя да се справи много успешно, направи успешни политики и в момента е натоварен с много отговорности и даже не знам как е успял да намери време да дойде днес в Пловдив, за да уважи своя колега Иван Тотев“, каза Цветанов.

„Иван Портних ще бъде номинацията ни за втори мандат, защото това, което започна и това, което реализира в момента, трябва да бъде продължено и Варна трябва да стигне нивото на другите градове, които успяха да се развият през последните години“, каза още Цветанов.

Портних изрази задоволство от факта, че е свършена доста работа след наводненията, като са асфалтирани наново над 50 улици. Кметът на Варна разкри още, че по фонд „Солидарност“ Варна е получила 8,5 млн. лв. от правителството, за да се решат трайно проблемите в район Аспарухово след наводнението. Според Портних Аспарухово има потенциал да се превърне в един от най-добрите за живеене райони във Варна.

„Мисля, че самите аспаруховци видяха кой беше с тях в първите моменти на бедствието“, каза още Портних и изрази увереност, че на предстоящите избори ще се види оценката на хората.

По думите на Портних, въпреки изоставането си през последните години, Варна сега върви нагоре и е наложено изключително високо темпо на работа.

„Реализираме проекти на стойност около 270 млн. лв. – те са мащабни и в различни сфери“, каза Портних и добави, че освен ремонтите по основни булеварди и подмяната на автобуси и тролейбуси, в момента текат усилени ремонтни дейности и в Морската градина, която се подготвя за началото на летния сезон. Кметът на Варна допълни, че в града се ремонтират и над 200 детски площадки.

„Инвестициите в децата и образованието са най-важни за нас, защото през миналите две години успяхме да разрешим проблема с местата в детските градини, а сега искаме да създадем условия за най-младите варненци в междублоковите пространства, за да имат едни наистина добри условия за игра и развитие“, каза още Портних.

Кметът на морската столица увери, че ремонтът в центъра трябва да приключи до две седмици, а предстои изграждането на ново депо за отпадъци, с което по думите на варненския кмет ще бъде решен този проблем за поне две десетилетия напред.
„Няма как с магическа пръчка да се свърши всичко, но съм убеден, че варненци виждат и оценяват това, което се прави“, каза Портних.

Портних похвали колегата си Тотев за свършеното и каза, че за него е чест да присъства на това събитие.

„Поздравявам Пловдив за това, че бе избран за Европейска столица на културата през 2019 г. и нося като подарък за Пловдив от морската столица и Европейската младежка столица през 2017 г. две чудесни картини от художника Стоимен Стоилов“, каза Портних и изрази надежда, че Пловдив и Варна ще съумеят да обединят усилията си и да се възползват от възможността да бъдат европейски столици на културата и младежта.

Публикувано от Дамян Дамянов