in

Търсят се 350 спасители за Варненските плажове

И тази година за охрана на всички морски плажове, басейни и язовири в страната ще са нужни около 3000 спасители, пише „Преса“. За морските ивици в Бургаско и по Южното Черноморие ще са необходими 1500 добре подготвени плувци, а за Варненско – около 350.

В Слънчев бряг от вчера на пост са 55 професионалисти, като в разгара на сезона през юли и август техният брой ще бъде 140, каза Васил Загорчев, специалист по водно спасяване в БЧК. Те ще патрулират от 54 охраняеми поста.

В Бургас на централния плаж, стопанисван от общината, през юни ще бъдат разположени пет кули с 10 водни спасители и един ръководител. От юли за безопасността на летовниците ще бъдат ангажирани още 15 души. Допълнително са осигурени медицинско лице и апаратура за оказване на помощ при инциденти.

„Засега криза за кадри не се усеща, тъй като активният сезон не е започнал. Няма обаче яснота каква ще е ситуацията през юли и дали броят на хората ще е достатъчен“, допълва Загорчев.

Според Лавренти Силов, доайен на водното спасяване във Варна, новото този сезон е, че заплатите са по-високи – 700-1000 лева на месец в зависимост от това дали наетите ползват храна и нощувка. През миналия сезон възнагражденията масово бяха от порядъка на 500-600 лв.

Недостигът на охранители по Черноморието постепенно се стопява, защото малцина поемат към Малта, Кипър, Гърция и Испания. Нашенците се мръщят на възнаграждение от 1500 евро, което се предлага в чуждите курорти, и изчисляват, че разходите им са почти колкото приходите. Вече само Американският червен кръст успява да предложи достатъчно атрактивно заплащане за спасители, но пък конкуренцията е огромна.

В чужбина си намират най-лесно работа мъжете на 30-35 години, докато у нас повечето спасители са на пенсионна възраст или момчета, завършили курсовете на БЧК. През последната година обаче една трета от новите кандидати не могат да плуват бързо. Младежите не могат да покрият минималните нормативи – 55 секунди за 50 метра свободен стил в басейн и 1,5 минути за сто метра в открити пространства. Въпреки че критериите не са непосилни, мнозина от плувците отпадат още на приемния изпит.

Другият проблем е, че хотелиери икономисват от охрана на басейните си, макар че тя е задължителна. Има случаи, в които собственици оставяли персонал без необходимата квалификация да наглежда гостите. В целия Бургаски регион трябват 600 души за охрана на басейните в хотелските комплекси. Кандидатите за работа са повече, защото и заплащането е по-високо – от 1000 до 1200 лева.

Публикувано от Дамян Дамянов