in

БСП се възмутиха от пиесата в Белене „Мост между поколенията“

Пиесата, която се изигра от деца в Белене „Мост между поколенията“ би могла да бъде категоризирана, но не е историческа памет. От БСП лява България категорично се противопоставяме на това деца-палачи и деца-жертви не изгражда историческа памет. Трябва да сме прецизни към посланията, които отправяме. Това заяви от трибуната на НС Васил Антонов от БСП лява България.
От БСП припомниха, че концлагерите в България се създават от фашизма. Това се случва през юни 1941 г. в Асеновградско. Лагерът в Белене е открит през 1949 г. и в него освен политически затворници има и криминални. Той е закрит 10 г. по-късно, след като е установено, че там се извършват извращения със затворниците, уточни Антонов. Днес на остров Персин има мемориални знаци и паметник, посочи той. Днес ставаме свидетели как един свещеник е напуснал полето на вярата и се е прехвърлил на полето на политиката.
Той е един закъснял кръстоносец на Студената война. Припомняме, че на мястото на затвора на остров Персин се събра хора от цялата страна за националното поклонение-възстановка за ежегодното поклонение пред жертвите на комунизма. Това се прави за първа година. Идеята и сценарият са на католика Паоло Кортезе. Той е енорийски свещеник, дошъл в Белене преди 4 години. Изразяваме дълбоко възмущение във въвличането на деца с цел политическо противопоставяне. Освен това се обръщаме към всички институции да се разграничат и да се противопоставят на използването на децата по този начин. Нека не стават палачи и жертви, призовават от БСП./pik.bg

Публикувано от Дамян Дамянов