in

В петък КЕВР решава дали да отложи поскъпването на тока

Най-късно в петък регулаторът ще вземе решение дали да отложи ценовия период за регулиране на цените в сектор електроенергетика, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
По закон новите цените биват определяни от 1 юли всяка година. През 2013 г. обаче след промени в закона се позволи възможност ценовия период да бъде отлаган.
Предстои изслушване на КЕВР в парламента тази седмица и едва тогава ще вземем решение, каза Иванов. Промяна в ценовия модел, така че да няма голямо увеличение на таксата „Задължение към обществото“ за свободния пазар и в същото време да няма скок и в цената за битовите клиенти е възможна само ако бъдат реализирани допълнителни мерки, коментира Иван Иванов в отговор на въпрос.
Към сегашната ситуация моделът, който създаде КЕВР, е балансиран и неговото нарушаване ще доведе
до утежняване или на ситуацията на НЕК, или до повишаване на цената на електроенергията за бита, обясни председателят на регулатора.
Намаляване на добавката „Задължение към обществото“ за бизнеса може да стане само чрез реализиране на допълнителни мерки за намиране на резерви, които към момента не са осъществени, коментира Иван Иванов.
Регулаторът ще се съобрази и ще посрещне със задоволство резултатите от тези мерки, защото това ще ни улесни да отговорим на обществените очаквания, каза той. В отговор на въпрос има ли и откъде могат да бъдат намерени такива резерви, Иванов категорично отправи питането към Министерството на енергетиката, което е принципал на държавните енергийни дружества.
По повод проверката на Агенция „Държавна финансова инспекция“ във ВЕИ сектора, Иванов каза, че засега няма никакви сведения и не може да каже дали в резултат на проверката могат да бъдат намалени разходите на НЕК за изкупуване на зелена енергия.
Ако в изготвената и обявена за обсъждане наредба към Закона за енергетиката, която предвижда облекчение на част от големите индустриални предприятия при плащането на добавката задължение
към обществото, бъде разширен обхватът на предприятията, то това ще означава по-малко средства от прилагане на самата добавка и увеличаване на дефицита в НЕК, коментира Иванов.
Ако наредбата бъде приложена само за големите индустриални предприятия с годишна консумация над 30 гигаватчаса, това ще означава 95 млн. лв. по-малко приходи за НЕК, но те ще бъдат компенсирани от предоговарянето на цената за разполагаемост с двете американски централи и осигуряването от това на 97 млн. лв. годишно допълнителен финансов ресурс за НЕК, коментира Иванов.
Ако обаче повече индустриални предприятия бъдат облекчени при плащане на добавката, то това може да бъде компенсирано само от други мерки, за които е било споменато в Министерски съвет вчера. Иванов изрази твърдото си убеждение, че енергийната борса трябва да започне да функционира на 2 ноември тази година и че не бива да бъдат променяни параметрите за въвеждането й. Според него е добре, ако борсата бъде ситуирана към Министерството на финансите, както препоръчва ЕК.
Иванов изрази огорчение, че с наближаването на срока за обявяване на цени на електроенергията върху КЕВР започва да бъде упражняван силен политически натиск и то от хора, които са заявявали, че регулаторът трябва да е политически независим./dnevnik.bg

Публикувано от Дамян Дамянов