in

Технически университет-Варна с нов ректор

Късно вечерта на 29 юни т.г. Общото събрание на ТУ-Варна избра доц. д-р инж. Росен Василев за Ректор на Технически университет – Варна с мандат 2015-2019г..
От допуснатите кандидати за ректорския пост: доц. д-р инж. Петър Антонов, доц. д-р инж. Росен Василев, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, доц. д-р инж. Мария Маринова, доц. д-р инж. Велко Наумов и доц. д-р инж. Христо Скулев, събранието даде вота си за доц. д-р инж. Росен Николов Василев. Той се наложи на второ гласуване над опонента си – проф. Вълчев с 94 гласа „за” срещу 87, от общо 183 гласували членове на Общото събрание на университета.
Новоизбраният Ректор на ТУ-Варна доц. д-р инж. Росен Василев е роден на 19.05.1963г.. Завършва Технически университет (тогава ВМЕИ)-Варна през 1988 г. със специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане”. Същата година печели конкурс за асистент по „Теоретична електротехника” към катедра „Теоретична и измервателна електротехника” на Технически университет – Варна. Последователно преминава през старши и главен асистент. През 2003 година защитава дисертационен труд на тема “Изследване и оптимизация на електроснабдителните системи на промишлени предприятия в режим на понижено натоварване”. През 2006г. се хабилитира като доцент по „Измервателна електротехника”, а през 2011 година е избран за Заместник Ректор по „Акредитация и развитие” на ТУ-Варна.

rektor_tuvarna (Small)

Доц.д-р инж. Росен Василев има изявени научни интереси в областта на електроизмервателната техника, интелигентните системи за измерване, контрол и управление на електроснабдителните мрежи, изпитванията по ЕМС и електробезопасност, сертификацията и оптимизирането на качеството на ел.енергията и загубите на мощности, управлението и автоматизацията на процесите в електроенергетиката и др.. Автор е на над 90 публикации в изброените области.Член е на НТС, на IEEE, на организационни и програмни комитети на конференции и др.

Освен Ректор, Общото събрание на ТУ-Варна избра и Председател и Заместник председател на ОС, Председател и Заместник председател на Контролния съвет, както и членове на Академичния съвет на университета с мандат 2015–2019 г. За председател на Общото събрание бе избран доц. д-р инж. Виктор Чириков с 93 гласа „за”, срещу 73 гласа „за” проф.д-р инж. Овид Фархи, а за председател на Контролния съвет бе утвърдена доц. д-р инж. Розалина Чутуркова.

Публикувано от Дамян Дамянов