in

Внимание! Дебнат ни опасни стомашни вируси

Най-ефективната мярка е честото миене на ръцете, напомниха епидемиолозите.
mienerace

Чревни инфекции повалиха 105 души за седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Пациентите са с 19 повече спрямо предходния период. 82-ма от тях са с  ентероколити, 18 със салмонелоза, 3-ма с колиентерит, по 1 – с ротавирусен ентерит и вирусен хепатит. Увеличението на този вид зарази е обичайно за летните месеци. На този етап опасност от епидемия няма, успокоиха от РЗИ.

Летните вируси, които поразяват сериозно храносмилателния тракт, са различни. Те предизвикват най-често гадене, повръщане, висока температури и стомашно разстройство. Ако не се потърси лекарска помощ, се стига до обезводняване на организма и до усложнения.

За предпазване от летните вируси е необходима много стриктна хигиена. Тя включва често измиване на ръцете, особено при пребиваване на обществени места, както и на суровите плодове и зеленчуци, ефективна термична обработка и бърза реализация на готовите ястия.

Всички хранителни продукти и ястия трябва да се съхраняват в хладилни условия в указаните срокове от производителя. Необходимо е да се избягва прием на храни и напитки от нерегламентирани източници и обекти с видимо лоша хигиена. При наличие на оплаквания от гадене и болки в стомашната и коремна област, повръщане и диарични изхождания да се търси лекарска помощ своевременно за провеждане на необходимите изследвания и лечение, препоръчват специалистите.

Като цяло лечението в болничните условия на острите ентероколити продължава около 3 дни, но засегнатите от ротавируси остават на легло от 5 до 7 дни. Терапията е по клинична пътека и се заплаща от здравната каса. Обезводняването се преодолява постепенно с вливания на глюкозни разтвори, докато организмът възстанови своя баланс. Когато пациентът е оставен на домашно лечение, му се предписва 3-дневна диета, базирана главно на картофи и ориз. Другите съвети са да се консумира само преварена вода и слабо охладени билкови чайове.

Според практиката най-засегнати от острите ентероколити са хората в активна възраст, които се хранят често на крак по улиците в жегите, при лоши хигиенни условия.

Причинителят на заразата се установява след  микробиологично изследване на проба от фекалиите. Обикновено ентероколитите се свързват с болестите на мръсните ръце. Заразите плъзват също след ползване на недобре почистени домакински съдове, прибори за хранене и повърхности за приготвяне на храна. В немалко случаи пациентите се оплакват от некачествени ястия и от течности с нерегламентиран произход. Затова най-добре е през лятото да се пие бутилирана вода.

Според специалистите летният грип  също може да предизвика ентероколитни симптоми, пише Черно море.

Публикувано от Дамян Дамянов