in

Протести в енергетиката заради цената на тока и фонда за НЕК

energetika-11
С протести в енергийния сектор започва седмицата заради цената на тока и създаването на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който трябва да покрие дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК).
Четирите работодателски организации в България обявиха, че излизат на нов протест в сряда (29 юли) заради готвеното увеличение на електроенергията. Преди месец те отново изразиха недоволството си, като 1100 предприятия излязоха в едночасова стачка срещу готвените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) промени.
През юни от регулатора поискаха цената за скъпата енергия от зелените, кафяви и американски централи да скочи два пъти, но само за големите потребители. От родния бизнес обаче заявиха, че това би оскъпило тока им с до 20% и би довело до масово поскъпване на всички стоки и до съкращения.
Новите цени на тока трябваше да влязат в сила от 1 юли, но това беше отложено с месец. От работодателските организации обаче заявяват, че едномесечната отсрочка не е довела до необходимите резултати, допълва Нова телевизия. До 31 юли от КЕВР трябва да обявят каква ще бъде стойността на електроенергията за потребителите, както и за бизнеса.
Междувременно служителите на „Топлофикация Русе“ също организират ефективна стачка, като днес и утре (28 юли) от 11 до 12 ч. те излизат на протест на кръговото кръстовище в района на Дунав мост 1.
Причината за тяхното недоволство е изискването производителите на ток да внасят в новия фонд „Сигурност за електроенергийната система“ 5% от своите приходите всеки месец. То е заложено в промените в Закона за енергетиката, които бяха одобрени от ресорната комисия на 20 юли.
„Искаме отмяна на предвидените в закона изменения, свързани със създаването на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, както и запазване на работните места на работещите в дружеството“, заявиха от инициативния комитет за провеждане на протеста към „Топлофикация Русе“ с председател Любомир Керимов, цитирани от в-к „Преса“.

Публикувано от Дамян Дамянов