in

Ромите превзеха квартал „Победа“ във Варна! Протести и ултиматум към кмета

Варненският квартал „Победа“ беше тихо и спокойно място. Един от приятните кътове за живеене в града, без шумни улици в него, с малко паркче в центъра и детски площадки. Това беше преди миналата седмица, когато в четвъртък кметът на общината започна да събаря  Максуда. След разрушаването им част от техните обитателите бяха заселени в едно от социалните общежития на града, намиращо се в жк „Победа“. До момента се твърди, че има настанени 191 роми!

Снимка: Петел
Снимка: Петел

Една седмица по-късно –  Децата от квартала се оплакват, че циганите ги заплашват и бият, собствениците на магазини се оплакват, че ги крадат, има вече разбити и ограбени мази, квартала заприличва на сметище, край общежитието се въртят конски каруци, миризмата и мизерията се увеличава постоянно, шумът е безобразен, майките с деца се страхуват дори да минават покрай общежитията, слепи момичета (наблизо се намира кооперация на слепите) са били опипвани на улицата… Квартал „Победа“ заприлича на гето.

Ромите живеят безплатно, хранят ги безплатно по три пъти на ден, една евангелистка църква вече ги е снабдила с дрехи, ще прекарат зимата на топло и приятно място, къде-къде по-добро от мръсните коптори, в които живееха до миналата седмица. Защо ли не се съпротивляваха много?  Е, сега става ли ясно защо е било така? Вместо да получат глоби и актове за незаконното строителство, те получиха бонуси за него. Но няма как, изборите са само след два месеца и управляващите отчаяно се нуждаят от гласове.

Хората от „Победа“ дадоха ултиматум на кмета на града до една седмица да е изгонил циганите от общежитиего. В противен случай заплашиха да го направят те самите.

„Искаме кмета Иван Портних да дойде тук на място, да види разбитите улици и тротоари и пълната липса на осветление, заявиха гражданите.“

Публикувано от Дамян Дамянов