in

Филм запознава ромите с правилата в община Варна

romi

снимката е илюстративна*

Заснет е 50-минутен филм, който ще бъде показан на открито в ромските квартали в районите „ Владислав Варненчик”, „Максуда”,  „Аспарухово” и в село Каменар, пише kmeta.bg. Целта е обучителна, като зрителите могат да видят, как се вкарват предложения в постоянните комисии на местния парламент, неговите заседания и как се изпълнява държавната политика на местно и регионално ниво.

Ромите ще могат да видят на видеото секретаря на община Варна, заместник-областен управител, общински съветник и чиновници от общинската администрация. Лентата е заснета по проекта“Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво“. По него младежките неправителствени организации ще получат пък безплатен наръчник като темата е „Изграждане на комуникационна стратегия в помощ на младежките НПО“. Съставено е и помагало, съдържащо 52 страници, вече е на разположение на организациите.

Проектът е насочен към младите хора във Варна – на възраст от 15 до 29 години. Община Варна е единствената в България, в чийто правилник за работата на Общинския съвет е залегнало – в чл. 47, ал.4, че младежи могат да бъдат делегати и да участват с право на съвещателен глас в решенията на комисиите. Общият брой на преките участници е 45 души, а косвените ползватели на резултата от проекта ще са 800 роми.

Публикувано от Дамян Дамянов