in

Руски самолети са ударили база на обучени от САЩ бунтовници в Сирия

Getty Images/Guliver
Getty Images/Guliver

Руски бойни самолети са ударили база на обучени от САЩ бунтовници, разположена в северозападна Сирия, съобщи вчера неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от Ройтерс.

Удари били нанесени по групировката „Дивизия 13“ близо до село Хан Шейхун в провинция Идлиб, уточни организацията, базирана във Великобритания. „Дивизия 13“ потвърди нападението, в страницата си във Фейсбук. Според съобщението й базата била напълно разрушена, а няколко бойци били убити. Неислямистката бунтовническа група казва, че бойците й са били обучени в рамките на ръководена от САЩ програма.

Междувременно Съединените щати очакват до края на седмицата да проведат нови преговори с руските военни за безопасното използване на авиацията в Сирия, където двете страни водят паралелни въздушни операции.

Това съобщи вчера говорителят на Пентагона Питър Кук, цитиран от Ройтерс. Министерството на отбраната на САЩ е получило официален отговор от руското министерство на отбраната относно предложението на Пентагона за обезпечаване на безопасност в хода на въздушните операции в Сирия, уточни говорителя. Ръководството на Пентагона проучва руския отговор и преговорите вероятно ще се състоят до края на седмицата, добави той, предаде БТА.

Публикувано от Дамян Дамянов