in

Уникални СНИМКИ от въздуха на антично селище край Варна

Къснохалколитният обект „Аврен-Бобата“ е разположен в южния край на платовидното възвишение Бобата, част от Авренското плато. Ситуира се върху скален език, завършващ с високи повече от 20 м отвесни скали. Достъпен е само от север.

Снимки за „Нова Варна: Flybuzzer/Flybuzzer.com

Avren-bobata Zagl

Площта, която заема е ок. 2,5 дка. Най-тясната част на единствената достъпна страна е преградена с каменна стена. Тя има дъговидна форма, с дължина ок. 65 м. Стената е изградена от плътно наредени, средно големи и големи камъни. Максималната запазена височина от основата е 1,60 м. Предполагаемата ширина на стената е 1,80-2,00 м.
Във вътрешността на селището частично са проучени няколко изгорели при пожар големи сгради. Те са изградени чрез колово-плетова конструкция, обмазана с глина. В тях се откриват характерни за праисторическия период съоръжения, керамични съдове и оръдия на труда от камък, кремък и кост.
Резултатите от разкопките свидетелстват за продължителното обитаване на обекта по времето на разцвета на култура Варна (4600-4400 г. пр. Хр.). Стратегическото местоположение на селището предполага използването му като пост за наблюдение и контрол на търговските пътища от и към Варненските езера.
Къснохалколитния обект Аврен-Бобата е свидетелство за добре организираната селищната структура през втората половина на V хил. пр. Хр. в зоната на Варненската крайезерна общност.

Avren-Bobata (Small)

Avren-bobata 3 (Small) (2)

Avren 3 (Small)

Avren 5 (Small)

Avren 6 (Small)

Публикувано от Дамян Дамянов