in

Чужди туристи идват в България заради потънали кораби

В България идват чужди туристи, които искат да разгледат потъналите в териториалните й води кораби, а интересът към гмуркането и подводните разходки нараства и сред българите. Това коментира пред БТА Орлин Цанев, инструктор във водолазен център във Варна. По негова инициатива на 25 май 2011 година бившият правителствен самолет Ту-154, използван от Тодор Живков, беше потопен на около 700 метра от брега в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.
chernomore_morqci
Най-много са англичаните, руснаците и украинците, както и румънците. Освен към самолета на Живков, който е обрасъл и вече се е превърнал в изкуствен риф, те проявяват интерес и към няколко потънали във Варненския залив баржи от Втората световна война, танкер и три подводници. Близо до Балчик пък имало кораб на 16-17 метра дълбочина, за който не се знае кога е потънал и какво е правил в български води. След като се разчуло за него, подводни иманяри го разграбили.
Цанев коментира, че липсва законодателство за бранша и това създава проблем. Например, процедурата за оглед на военни подводни обекти била доста тромава и отнемала няколко дни, което нарушава прлановете на туристите. Никой не контролирал и работата на обучителните центрове.

Публикувано от Дамян Дамянов