in

България има супер бойци и те са във Варна – „Черноморските акули“

Малко се знае и малко се говори за българските специални части. Обикновено митовете за тях се раздухват под сурдинка, а историите за подвизите на българските командоси, които по нищо не отстъпват на американските морски тюлени, понякога са преувеличени, но понякога са доста и подценени, пише vsekiden.com.

България разполага с морски и сухопътни разузнавачи и бойци от световна величина.

Морското разузнавателно подразделение „Тихина“ подготвя морските специални части. „Черноморските акули“, както преди време наричаха бойците от „Тихина“, действат тихо, незабележимо, но безотказно – с желязна хватка. Напук на балканското ни чувство за малоценност спрямо великите нации обаче, според мнозина експерти подготовката на БГ командосите превъзхожда школовката на морските пехотинци в САЩ по редица критерии. В „Тихина“ се подготвят разузнавателни групи, предназначени за дейност в тила на противника.

Командосите са обучавани за изнурителни преходи по суша, за десант по въздух, по море и под вода.
Именно рожби на „Тихина“ са едни от най-мистериозните баровци у нас – босовете на варненската групировка ТИМ Иво Каменов и Марин Митев. Те са били едни от най-добрите ни командоси отпреди 10 ноември. Като легенда във Варна се разказва как на международно учение скрили топката на най-добрите бойци на руския отряд „Алфа“, популярен и като СПЕЦНАЗ. След като натрили носовете на „братушките“, Иво Каменов и Марин Митев били поканени от най-високо място да заминат за Русия и да обучават руските бойци. Младите тогава мъже отказали – имали смели планове за бъдещето, които с годините в крайна сметка осъществили.

68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив са ни парашутните и сухопътните специални сили. Тя е наследник на прочутата Парашутна дружина, която по време на Втората световна война направи чудеса от героизъм в сраженията край Страцин и Стражин. Парашутната дружина е първото парашутно подразделение в България. 68-а бригада „Специални сили“ е дислоцирана в Пловдив, подчинена е на Щаба на Сухопътните войски на Българската армия. Изпълнява цял спектър от специални задачи, винаги готова да защити териториалната цялост на държавата. Батальонът „Специални сили“ е самостоятелна тактическа единица, която се състои от 200 военнослужещи. Новоприетите военнослужещи преминават тримесечно обучение в учебния център на бригадата. Основни моменти са стрелбата, физическата и парашутната подготовка. Останалия срок на службата военнослужещите се разпределят в бойните подразделения.

От 2006 година в спецчастите се приемат за първи път 25 жени. Старши лейтенант Анна Проданова е първата дама шеф на взвод в Специалните части в Пловдив. Тя е само на 33 години, но отговоря за живота и задачите на десетки мъже и жени в свързочната рота на 68-а бригада „Специални сили“. Отговаря както за мъже, така и за жени.
Анна разказва, че армията е нейният избор още от дете. На 18-годишна възраст постъпва във Военното училище в Долна Митрополия, била е кадрови войник, а днес има тежката задача да обучава хора.

Анна се определя просто като смела жена и не приема професията си като мъжка. Наред с професионалните си задължения в армията тя сбъдва и своята детска мечта – да скочи с парашут. За нея няма значение дали командва мъже или жени – всички са просто войници. Признава, че в началото мъжете я приемали с насмешка. Днес обаче са респектирани от уменията й. „При командосите важното е умението, а не полът“, отсича Анна.

Денят на всеки командос започва с обикновена тренировка. След това всеки се обучава по оцеляване в трудни условия, преминаване на трудни местности с багаж, тежащ десетки килограми, разучаване на най-различни кодове за тайни съобщения, проучване на чужди територии и най-често скачане от парашут. Всеки войник има определена бройка, която трябва да се достигне.

Колко пари получават войниците?

Най-ниската войнишка заплата е 546 лв., а най-високата – 562 лв. Това са параметрите на основното месечно възнаграждение на редниците и ефрейторите. Към него боецът получава добавка за прослужено време, или т. нар. трудов стаж. Тя е 2% за всяка година в казармата.
Ако войникът навърти 10 години служба, прибавя допълнително 100-110 лв. към месечните си пари. Така масовата средна брутна войнишка заплата у нас е в рамките на 650-700 лв. Има армейски специалности, които се облажват с още бонуси по силата на Наредба за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия на военната служба.

Например парашутистите, които са една трета от 68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив, вземат по няколко. Те се водят летателен състав в поделението. Затова всеки месец към заплатата им се прибавят 306 лв. Отделно се заплаща всеки парашутен скок – дневният по 15 лв., а нощният по 18 лева.

Заради трудните условия на службата на водолазите дават допълнително по 144 лв. Ако водолазът работи под вода и диша сгъстен въздух, времето му се заплаща отделно. Тези пари зависят от дълбочината, на която се е потопил. Всеки кръгъл час на малки дълбочини до 20 м му носи 10 лв. Ако се е гмурнал до 60 м, всеки шестдесет минути му прибавят по 20 лв. Един час работа на голяма дълбочина – над 60 м, когато дробовете се издуват до краен предел, се оценява на 30 лева.

Публикувано от Дамян Дамянов