in

Прожектират филм за бивш щангист във Варненския затвор (Видео)

Документален филм, разказващ драматичната история на щангист с отнето злато на Олимпиадата в Сеул’88, ще бъде прожектиран във Варненския затвор, където бившият тежкоатлет Ангел Генчев излежава ефективна присъда, предаде „Дарик“.

shtangist film

„Салто мортале“ описва 30 години от живота на 47-годишния днес Генчев – от края на социализма, през прехода, до наши дни. Ден след спечелването на олимпийската титла животът му се превърта в задно салто – от олимпийския връх до житейското дъно.

Иван Абаджиев 11 пъти гонил „завинаги“ щангиста Ангел Генчев от националния 

На игрите в Сеул българският щангист става шампион в категория до 67,5 килограма с уникални световни рекорди и смазваща преднина пред конкурентите. След последния си опит Ангел прави задно салто, което се превръща в неофициална емблема на Олимпиадата. Кадри със салтото се въртят по световните телевизии, а фотосът се разпространява от водещите информационни агенции. Медиите тръбят, че Ангел Генчев е сред най-големите герои на Олимпиадата. Ден след своя триумф щангистът, признат за един от най-големите таланти в историята на този спорт, се оказва в епицентъра на жесток скандал. Но това е само първият кръг на ада за Ангел. Той ще трябва да мине и през останалите.

Режисьор на „Салто мортале“ е Борислав Колев. Той е автор и на „Стоичков“ – един от най-успешните български документални филми в последните години.

В четвъртък Колев лично ще представи филма в затвора и заедно с Ангел Генчев ще разкажат повече за снимките, продължили 16 месеца. „Салто мортале“ ще бъде показан пред близо 400 лишени от свобода в две прожекции – сутрешна и следобедна. Това се налага предвид капацитета на киносалона, както и от съображения за ред и сигурност, тъй като затворниците са диференцирани в отделни групи, съобразно тежестта на присъдите им, обясни за Дарик организаторът на София филм фест Варна Александър Николов.

Генчев (на снимката горе) ще сподели пред съкилийниците си какви са чувствата, когато си достигнал висините в живота, в частност спорта, а в следващия момент живота ти да тръгне стремглаво надолу и да доведе до настоящата реалност – 11 години търкане на наровете по родните затвори.

Световен шампион по щанги наруга прокурор, осъдиха го за хулиганство

Тази вечер от 19,00 часа документалният „Салто мортале“ ще бъде прожектиран в зала „Пленарна“ на общината. Събитието е с вход свободен и дава символично начало на София филм фест за учащи в морската столица.

Публикувано от Дамян Дамянов