in

Николай Пашов, „Хидрострой“: Срокът за ремонта на моста е краят на юни, ще опитаме да го съкратим

Според първоначалния график настоящият ремонт на Аспаруховия мост трябва да приключи до 30 юни. Прави се обаче всичко възможно този срок да бъде съкратен. Това заяви  Николай Пашов, изпълнителен директор на „Хидрострой “ в ефира на Дарик.

asparuhov most3 (Small)

„Лошото на този вид ремонти на съществуващи съоръжения е, че не може да се предвидят 100% от дейностите предварително, преди да се разкрие конструкцията“, изтъкна Пашов. Той призова хората да проявяват нужната толерантност и да се избягва агресията. „На всички ни е трудно, на нас също не ни е лесно“, каза шефът на фирмата, която извършва ремонта на моста.

Според предварителните сметки на проектантите придвижването с кола от „Аспарухово“ до първия светофар след моста би трябвало да отнема 45 минути в час пик и 25 минути през останалото време. Заради тежките задръствания обаче се обмисля вариант за облекчаване на трафика чрез изтегляне на тежкотоварните автомобили под моста, с изграждане на временен път.

От построяването на моста досега в ремонтирания участък е била подменена само асфалтовата настилка. Вчера екип от експерти е направил обследване. Установено е, че техническото състояние на моста като цяло е добро. Ремонтът обаче е наложителен, тъй като по него има доста компрометирани участъци.

Укрепването на конструкцията ще включва усилване на греди, подсилване на плочи, изливане на нов бетон и хидроизолации, след което ще бъдат сменени парапетите и положен новият асфалт.

Направена е нужната организация за дву- и трисменен режим на работа, когато има възможност. Ще се работи и нощем, ако технологиите позволяват, увери Пашов. Той уточни, че има видове дейности, които се изпълняват в определена последователност и се изисква време между различните дейности. Затова и ще има периоди, в които няма да се виждат работници.

Когато се излее бетонната плоча на моста например ще трябва да се изчака 14 дни, за да набере бетонът якост и да се постигне нужният процент влага, преди полагане на хидроизолацията. Ще се направи обаче всичко възможно да се намали този срок, с помощта на подобрители за бетоновите смеси.

Екипът, който работи по ремонта, наброява между 60 и 80 души. В това число влизат проектантите, инженерите и шофьорите на камиони, посочи шефът на „Хидрострой“.

Аспаруховият мост се състои от 11 подсъоръжения. Тази година ще бъдат ремонтирани първите 4 от тях.

Публикувано от Дамян Дамянов