in

Традиционен органов концерт ще изнесе Боян Бъчваров във Варна

На 3-ти май по повод най-светлия християнски празник Фестивален и конгресен център е подготвил за своята вярна публика традиционен органов концерт.

„Изкуството на фугата“ – така се нарича събитието. Посветено е на знаковото произведение на Й. С. Бах със същото име – една творба, която е връх в музикалното майсторство на композитора и негово последно произведение, пише Varna24.bg.

boqn buchvarov (Small)

Фугата е най-разпространената форма в полифоничната музика – форма, която изразява в най-концентриран вид нейната същност, закони и идеи, същевременно представя едно безкрайно многообразие от настроения, творчески решения, смели и неочаквани съчетания. В концертната програма освен Йохан Себастиян Бах ще чуем популярни и обичани от слушателите фуги от Хендел, Пахелбел, Албрехтсбергер и др. композитори.

Боян Бъчваров е роден през 1970 г. в гр. Варна. Завършва Средното музикално училище „Д. Христов“ (Варна) в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски.

Носител е на първи награди на Националния конкурс „Св. Обретенов“ в гр. Провадия (1982 г.), на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс“ в гр. Барселона (1986 г.), както и на други награди в България, Италия и Португалия.

Още като ученик участва в културния живот на гр. Варна. Изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. През 1992 г. записва на клавесин Пети Бранденбургски концерт на Й.С.Бах заедно с Бранденбургския камерен оркестър (Германия).

От 2005 г. свири на орган, като изнася органови концерти – самостоятелни и съвместно с оркестри като Варненската филхармония и оркестъра на „Класик ФМ Радио“.
Понастоящем работи като преподавател по пиано в Националното училище по изкуствата „Д. Христов“ (Варна) .
Носител на награда „Варна“ (учител на годината – 2009 г.)

Специално за публиката изпълнителят е подготвил коментари за изпълняваните произведения, а също така си запазва правото за изненади в програмата.

Публикувано от Дамян Дамянов