in

Зверски проверки за българите в Гърция

Полицаите в южната ни съседка са разположили полицейски екипи през 20 километра заради засиления трафик, тъй като се очаква около 100 000 българи да изберат за почивка курортите в Катерини, Халкидики, Кавала или Солун, пише ‘Телеграф“.
Най-неприятно изненадани остават нашенците, които имат тегличи на колите си, стърчащи зад бронята. В Гърция, ако не теглим с колата си ремарке или каравана, тегличът трябва да е свален или автоматично да се прибира. В противен случай властите могат да наложат глоба от 150 евро. Причината е, че катастрофа автомобилът със стърчащ теглич може да нанесе допълнителни щети по друга кола.

По магистралата в Гърция най-често полицейските екипи следят за скорост, колани и мобилни телефони. АКо си позволите да карате с над 150 км/ч, където ограничението е 130, ви очаква 350 евро санкция и два месеца без книжка. С 350 евро глобяват и за липса на предпазен колан или каска за мотористите, а за мобилен телефон ще се разделите със 100 евро. Движението по второкласните пътища в Гърция също се контролира, като там са поставени мобилни камери за скорост. Ако нямате пари да си платите, номерът на колата ви се сваля и не можете да продължите пътуването си.

В това отношение в Сърбия, накъдето за празниците също се насочват хиляди българи, са по-либерални. Там за всеки 1000 динара глоба, които не може да платим, се лежи едно денонощие в ареста. Българи пътуващи често до Белград, признават, че там също работи системата с почерпката. Един от тях обясни, че за изпреварване на забранен участък се е отървал с 40 евро подкуп. Данните на КАТ сочат, че най-много българи се санкционират традиционно в Гърция, където през делничен ден горят средно между 10-15 водачи. През уикендите бройката скача на 40-50, а по празниците и до 100 на ден.

Източник:  БЛИЦ

Публикувано от Дамян Дамянов