in

Обвиниха „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Туитър“, че не се борят с разпространението на ислямизма

Комисия на британския парламент обвини интернет компаниите и най-вече „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Туитър“ за това, че не прилагат достатъчно средства, за да възпрепятстват разпространението на джихадистки идеи в киберпространството.

Съвременната фронтова линия е интернет, пише председателят на комисията по външните работи, депутатът Кийт Вас, в доклад, предаде „БНР“. Дискусионните форуми и социалните мрежи са жизнените сокове на „Ислямска държава“ и други терористични групировки за набиране на членове, финансиране и разпространение на тяхната идеология“, пише той. По-нататък той обвинява „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Туитър“, че са неспособни да реагират на тази заплаха.

Според него именно с този си провал те допускат определени зони в интернет да се превръщат в зони на беззаконие. За комисията стотиците хиляди затворени от „Туитър“ акаунти и милионите свалени от „Гугъл“ видеозаписи, са само „капка в морето“. Според нея проблемът идва от това, че липсват достатъчно хора, които да следят за съмнително съдържание. „Тези компании разполагат с екипи само от по няколкостотин служители, за да следят милиарди акаунти. Миналата седмица „Туитър“ съобщи, че през последните 6 месеца е закрил 235 000 акаунта като мярка срещу разпространението на ислямистка и терористична идеология.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов