in

Местят Математическата гимназия – Варна в нова сграда (СНИМКИ)

Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ ще бъде преместена в нова сграда, която предстои да бъде изградена. Това обяви кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че с правителството се работи активно за осигуряването на 6 милиона лева, като при необходимост общината също ще осигури средства.

Идейният проект за новото училище ще бъде изработен от гимназията, като по предварителни данни сградата трябва да бъде планирана за над 1300 деца, с повече от 40 учебни помещения. Обсъждат се различни варианти за терен, където да бъде построен новия дом на МГ.

„Възпитаниците на гимназията носят много поводи за гордост на нашия град, затова заслужават най-доброто“, изтъкна кметът. Той присъства на първа копка на закрита спортна площадка в двора, който делят Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“.

mg3

Спортното съоръжение ще се простира на площ от 411 кв. м. или почти колкото два физкултурни салона, съобщи директорът на МГ Павлин Петков. По думите му няма учебна база нито във Варна, нито в страната с подобно съоръжение.

В покритата спортна база едновременно ще могат да спортуват 2-3 класа. Ще могат да се играят волейбол, баскетбол, бадминтон и народна топка и минифутбол.

mg-2

Съоръжението ще се използва от учениците и на двете школа, в които се обучават 2300 ученици. В момента те ползват един физкултурен салон.

Инвестицията в съоръжението е над 200 000 лева. Срокът за изграждането му е 4 месеца, посочи шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

Публикувано от Дамян Дамянов