in ,

За първи път у нас: Във Варна извършиха уникална безкръвна операция

Снимка: "Черно море"

В УМБАЛ „Света Марина“ във Варна бяха извършени първите в страната операции по алтернативен иновативен миниинвазивен подход при пациенти с тумори на бъбреците. Това съобщи на пресконференция проф. д-р Александър Хинев, ръководител на клиниката по урология, цитиран от „Черно море“.

Интервенциите извърши един от най-опитните криохирузи в света д-р Франко Луняни от Триест, Италия съвместно с екип на варненските си колеги. Операциите бяха направени с нова за страната апаратура, предоставена специално за целта от фирмата производител. Те включват проникване в туморите без оперативен разрез със специални игли, чрез които се подава въглероден двуокис с температура под 70 градуса. Това води до замразяване на карцинома и до некроза на тъканите му, обясни проф. Хинев. Манипулациите се извършват под пълен томографски контрол. Пациентът излиза от болницата след 1-2 дни и до седмица-две катетърът се сваля. Болният не плаща нищо, операцията се поема от НЗОК.

Снимка: "Черно море"
Снимка: „Черно море“

Имаме подготвен екип и можем да правим вече подобни операции с консултацията на д-р Луняни, каза още проф. Хинев. Криоблацията като иновативен метод може да се прилага също при злокачествен и доброкачествени карциноми на простатата.

Д-р Луняни, който е бивш президент на Международната асоциация по криохирургия, похвали условията за работа и професионализма на колегите си от клиниката по урология. Между нея и сродните звена в елитните европейски болници няма никаква разлика, обобщи той.

Публикувано от Дамян Дамянов