in ,

Софийските заплати – в пъти по-високи от другите области, къде се нарежда Варна?

Снимката е илюстративна

Все по-голяма разлика в заплатите в страната като заплащането в София е в пъти над това от други области.

„Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец“, коментира пред NOVA Явор Алексиев от Института за пазарни изследвания.

„В София доходите са близо два пъти по-високи от тези в област Видин и тяхната структура е много по-благоприятна. Над 60% от доходите на домакинствата в София идват от работна заплата, а не от помощи и пенсии“, уточни той.

Той коментира и данните някои области в страната. „В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е областта с най-негативен механичен прираст т.е повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година“, обясни той.

„Разград и Силистра до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана, там има голяма структурна безработица“, каза още той.

„В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали. Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина“, добави той.

Ето на кое място е Варна:

nlks

Публикувано от Дамян Дамянов