in

Шумен се стопява с 1000 души годишно

В гробищния парк са извършени около 1000 погребения, от които 15 социални-за сметка на Общината.Този вид погребения са за бездомни хора, възрастни мъже и жени от старческия дом и такива по постановление на прокурор, пише shumen.topnovini.bg.

Броят на починалите през тази години е сходен с предходната, зявиха от Общинското предприятие “Паркове и обредна дейност“.

Общината предлага вариант и за тези, които не могат да си позволят услугите на частните траурни агенции. Стандартният пакет е на стойност около 150 лева. Периода,в който „последното жилеще“ е безплатно е 8 години. След изтичането му, таксата за 15 години е 20 лв, за „вечни времена“ е 150 лв.

По данни на шуменска траурна агенция, цените само на ковчег, варират между 60 и 600 лева. Все повече шуменци проявяват интерес и към кремацията, макар че тя излиза най-скъпият вариант да се разделим с някой близък. Там цените варират между 1000 и 1500 лева, което включва и транспорт до София, за извършване на самата процедура, тъй като в Шумен няма кремационна камера.

Публикувано от Дамян Дамянов