in

Канибал пие ракия и си гледа кефа край Бургас (СНИМКИ)

Снимка: "Труд"

Като моряк паднал и си ударил главата, после започнал да чете странни книги

Мълвата твърди, че убил двама свои съселяни и ял от вътрешностите им

Бил си съставил дълъг списък кого трябва да изяде, за да получи неземна сила, но за щастие стигнал само до първите двама, пише „Труд“.

Има ли другаде такова чудо – канибал, не призрачен, а от плът и кръв, да пие ракия и да играе карти и табла насред селски мегдан? Надали.

Но в странджанското село Голямо Буково това си е факт от 20 години насам.

Десетки се изселиха от Буково заради него, други останаха, но до ден днешен им тракат зъбите от страх. Писаха подписки – институциите да си го приберат, за да не ги плаши и тормози. Обаче никой не ги чу.

Селото е едно от най- красивите в Странджа. Откакто се обви със страшната слава на Канибала – Николай Гьоргов, посещават го само ловци- защото горите наоколо гъмжат от дивеч, а и авджиите не му се плашат.

Местните хора не са така смели- тъжни са и самотни, крият се зад дебели огради и железни врати.

В Буково не се чува детски смях – кой родител ще си пусне детето да съжителства с канибал?

“Години наред треперим, не смеят внучетата ни да дойдат … Като излезем на двора да си варим компоти, прибираме се преди да мръкне и се залостваме. Страх, ти казвам”, оплака се преди време баба Иванка. И досега си е така.

Даже Канибала започнал да пие ракия, носят последните новини за него. Но пък „амокът“, за късмет, не го е хващал, не е закачал никого наскоро.

Зловеща новина се разнесе в Бургас през 1995 г.: Бивш моряк, на име Николай убил двама свои съселяни и ял от вътрешностите им. Първоначално никой не повярва. Но от следствието и полицията потвърдиха. Бил шизофреник и смятал, че като яде човешки органи, ще живее вечно.

Истината била, че като моряк паднал и си ударил главата по време на рейс на един от корабите. Оттогава си останал у дома. четял странни книги. И станало каквото станало. Ченгетата се изумили, като видели доказателствата че наистина е ял от човешките органи на жертвите си.

След престъплението той лежа само една година в затвора в Ловеч, защото заради психичното си заболяване бе освободен и се завърна на село.

Бил си съставил дълъг списък кого трябва да изяде, за да получи неземна сила, но за щастие стигнал само до първите двама.

В списъка били все хора от Голямо Буково. Срещу имената им записал и „провиненията им“- кой го излъгал, дру го обидил…Успява да убие една възрастна жена, която живеела в края на Буково, както и най-близкия си приятел Ангел Дзиров, с когото редовно си пиели ракията. Под №3 бил горският, а под №4 – магазинерката на селото – Анита.

Снимка: „Труд“

Гьоргов планирал убийствата да станат в една нощ. Но при горския ударил на камък – мъжът излязъл от къщи с пушката си и Николай не посмял да го закачи. Анита пък извадила същински късмет. Въпросната вечер отишла до града и не се прибрала. Под №7 в списъка фигурирал отец Евтимий от голямобуковския манастир “Свети живоприемний източник”. Попът отначало си умираше от страх от Гьоргов, но после и той забрави всичко и даже редовно си пиеше кафето с него в селото.

И така, историята, съвсем истинска, продължава. От полицията от време на време го наглеждат, от общината твърдят, че има човек който гарантира за него и следи дали редовно си пие хапчетата.

И дотам.

„Смятах неотдавна да си купувам вила в Голямо Буково, голяма красота е особено през есента. Обаче ми разказаха тази история и се отказах. Даже бях капарирал вилата… Да не съм луд?“, заключи наскоро бургазлия.

Зевзеци пък се кълнат, че и бежанците заобикаляли това село, предупредени от каналджиите.

Публикувано от Дамян Дамянов