in

Ценни съвети при фрактури, получени при падане на лед

Заради лошите метеорологични условия, непочистените улици и заледяванията най-често пациентите пълнят травматологиите. Но преди да се стигне до там е важно да знаем какво първоначално трябва да се направи, ако паднем и получим травма.

При падане и травма първоначално се слага лед в кърпа или шал и се слага на удареното място. След това се търси лекарска помощ. Ако човек прецени, че е в състояние да отиде при личния си лекар и оттам след преглед да бъде насочен към болница, писа novini.bg.

Лекарите призовават, че е добре хората да ограничат излизането навън, а когато това се налага, обувките задължително да са стабилни, а по-възрастните да ползват помощни средства за по-стабилно придвижване. Ако хората пострадат, трябва веднага да потърсят специализирана медицинска помощ, а не да прибягват до самолечение, съветват от болницата.

Ето какво да направим първоначално, ако пострадаме на леда:

Сътресение на главния мозък. Получава се оби­кновено при удряне на гла­вата в земната повърхност. Признаци са: повдигане, повръщане, световъртеж, силна блед­ност. Понякога човек мо­же да загуби съзнание за известно време. На пострадалия му е ну­жен покой. Сложете го да легне. Спазмолитици не се дават – те понижават кръвното налягане и могат да влошат състоянието. Върху главата поставете лед или студен компрес и веднага повикайте лекар, дори потърпевшият да твърди, че се чувства до­бре.

Изкълчване. Най-често се засяга раменната става (при опита падащият да се подпре с ръка на земята). Съпровожда се от остра болка, заради която ръка­та не може да се движи. Но човек може да мърда пръ­стите й. Помогнете на пострада­лия да седне. Направете му фиксираща превръзка, за да не си движи ръката. Тя трябва да придържа към гърдите ръката, сгъната в лакътя под прав ъгъл. За целта можете да използва­те например шал. В ника­къв случай не се опитвайте да намествате ставата – по­някога изкълчването е съ­четано със счупване. Бър­зо се отправете към трав­матолога.

Удряне, натъртване. От­токът ще се намали, ако по­страдалото място се охла­ди. Подходящи са грейка, бутилка или полиетиленов плик, напълнени със студе­на вода или парченца лед от хладилника.
Разтягане на ставни връзки. Обикновено е в крака – в коляното или гле­зена. Макар и да е болезне­но, все пак човек може да движи крайника си, да мър­да пръстите му. Върху травмираното мя­сто се поставя лед и ставата се фиксира с еластичен бинт или с шал. След това непременно отидете при травматолог – възможно е разтягането да е съчетано със счупване на кост. Рент­генът ще покаже за какво става въпрос.

Счупване на кост (фрак­тура). Най-често се засягат крайниците. Болката е като при изкълчване, но нерядко е нали­це кръвонасядане (възможно е и кръ­вотечение от ра­на), оттокът бързо нараства. Отличи­телен белег: по­страдалият не може да мърда пръстите на повре­дения крайник. Не бива да се стъпва на счупения крак, желателно е той да не се сгъва в коля­ното. Поставя се шина (в краен случай – някаква дъс­ка или пръчка) върху дре­хата, от външната страна на крака.

И съветите за безопасно предвижване на леда:

• Не дръжте ръцете си в джобовете.

• Вървете, като движи­те равномерно ръце напред и назад край тялото -това помага да се пази рав­новесие.

• Не изпъвайте докрай краката си, а ходете с леко сгънати колене. Правете малки крачки.

• Подхлъзнете ли се, стегнете се и напрегнете мускули. Светкавично притиснете ръце към гър­дите, а краката сгънете в коленете. Най-малка травма получава този, който успее да падне на ед­на страна.

Публикувано от Дамян Дамянов