in

17 000 ферми за кучета в Южна Корея (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зооактивисти спасяват четириногите

В Южна Корея и в наши дни функционират 17 000 ферми, в които кучета се отглеждат за храна – най-често, при нехуманни условия. Зооактивисти от цял свят започнаха кампания по спасяването на четириногите, съобщава „Ройтерс”.

За осиновяване в САЩ заминаха първите 10 кучета от ферма близо до столицата Сеул. Там има общо 200 животни, които живеят при нулева хигиена, никаква защита от климатичните условия и хранене един път на ден.

“Южна Корея е единственото място, където съм виждал такива ферми за кучета. Работил съм в Китай и там има много ловене на безпризорни кучета и кражби на животни за храна, подобно е положението и във Виетнам”, коментира един от организаторите на инициативата.

Фермата във Вонджу е едва шестата, която затваря врати с помощта на активистите. Собственикът й взел решението и заради влошеното си здраве.

В Южна Корея кучешкото месо вече не е на такава почит, консумират го предимно възрастни хора. Младите предпочитат четириногите в ролята им на домашни любимци.

През 2018 г. азиатската страна ще приеме зимна олимпиада и усилията са във връзка със спортното събитие продажбата на кучешко месо окончателно да бъде забранена.

Снимки: Reuters

Публикувано от Дамян Дамянов