in

Балчик ще домакинства на четири регати през 2017 година

Балчик ще домакинства четири регати през новия сезон от календара на Българската федерация по ветроходство. Това стана ясно на откритото събрание на Морския клуб снощи, в което бе приет отчет на дейността за миналата година и одобрен план за дейността през 2017 година. Първата регата е традиционната „24 май”, посветена на празника на Балчик, с участието на деца от България и Румъния. Следващото морски събитие е международната регата „Добруджа къп 2017 ” за килови яхти – от 26 до 28 май. В тази връзка цялата последните дни на май ще се рекламират като Седмица на ветрилата в Белия град, съобщава БНР Варна.

Следващите прояви в Балчик ще са през септември – от 8-ми до 10-и тук ще се проведе държавното първенство за килови яхти, а от 15 до 17 септември е международната регата „Добруджа къп” – швертботи.

Първата проява в календара на ветроходната федерация е държавното първенство „Трети март” във Варненското езеро – от 2 до 5 март. Там балчиклии ще участват за осми път, ще се включат три лодки с 15 души екипаж. Николай Станев – единият от шкиперите, каза, че са набрали спортна злоба през цялата зима и са готови да заемат призови места в най-старата регата у нас, която ще се проведе за 64-ти път.

Най-младият треньор Алексанъдр Славчев отчете работата за 2016 г. В юбилейната 70-а година за Морски клуб – Балчик са обхванати най-масово деца, които да се занимават с ветроходство – общо 43 деца от Балчик и други градове, които летуват тук. Те са участвали в 10 детско-юношески регати, спечелени са 23 медала.

На събранието бе отчетено, че за участието на децата в регати е нужно закупуването на микробус – за целта ще се заделят от бюджета на организацията не по-малко от 10 хиляди лева, ще се търсят и спонсори.

Публикувано от Дамян Дамянов