in

Мъж от Шуменско освен без книжка карал и без двигател

Мъжът обжалвал присъдата, защото возилото не било МПС, той само държал волана, но то се движело по инерция

Водач без книжка от новопазарското село Марково, който седял зад волана на стар москвич без двигател, без педали, без спирачки, без преден капак и без табели, теглен от друга кола, беше осъден ефективно на 3 месеца затвор при строг режим на изтърпяване. Хванали го накрая, почти като стигнал до в къщи.

На всичко отгоре, когато полицай и един горски стражар видели това странно возило, то се търкаляло по баирливата улица на селото по инерция без някой да го тегли. Спирачната система на превозното средство била частична, имал само ръчна.

Въпросната кола подсъдимият, 32-годишният А.К. купил няколко часа преди това от някакво варненско село за 100 лв.

Взел я само за резервни части или да я предаде за скап. Почти до родното му село Марково, до където са 37 км., москвичът бил влачен на буксир от друга кола, опел вектра. И опелът бил шофиран от водач без книжка.

Строгата присъда е произнесена от Районния съд в Нови пазар, но пишман шофьорът А.К. я атакувал в Шуменския окръжен съд като необоснована, която не кореспондирала с трайната съдебна практика за този вид леки престъпления. Той искал да бъде оправдан и обявен за невиновен. Шуменският окръжен съд обаче днес я потвърди, а подсъдимият ще плаща и 270 лв разноски по делото.

Спорът е дали въпросното возило е било МПС или не е. Абсурдната история се е случила на 31 май 2015 г. С двама свои приятели с опел, управляван от Б. Й., който също нямал шофьорска книжка, мъжете отишли в края на провадийското село Неново, обл. Варна. Там подсъдимият имал уговорката да купи потрошения москвич.

На връщане към селото вързали москвича с мек теглич, въже, за опела, каран от Б.Й. На шофьорското място в москвича седнал подсъдимият и така потеглили към Марково. По пътя малко след село Косово странният кортеж бил забелязан от един полицейски служител от Каспичан и негов приятел горски стражар. Те познавали двамата шофьори и знаели, че никой от тях не е правоспособен.

Обадили се на още един полицейски служител, който в момента бил на работа и се намирал в кметството на с. Марково. Той веднага излязъл навън и видял двете коли. Първо минал опелът, а след него се търкалял и москвичът. Той вече се движел сам по инерция, не бил на буксир.

Още в началото на Марково подсъдимият и неговите приятели, свидетели по делото, махнали въжето между колите, защото пътят бил под наклон.

Полицаят не успял да ги спре със стоп – палка, но веднага се качил на личния си автомобил и ги последвал, без да ги изпусне от поглед. Накрая москвичът спрял в Марково на ул. „Рибарска среща“, 4.

Там полицаят проверил и двамата водачи и се потвърдило, че нямат шофьорски книжки. Нещо повече, подсъдимият само месец преди това бил наказан за същото с глоба като административно наказание. Началникът на РУ – Нови пазар написал наказателно постановление , влязло в сила на 26 май същата година.

Решението на ШОС е окончателно.

Публикувано от Дамян Дамянов