in

Вижте няколко начина как да разпознаете истинския мед

Най-честите нелоялни практики за фалшифициране на меда са разреждане с вода или сгъстяване с различни неразрешени добавки. Сред грубите фалшификации са поставяне на нишесте и тебешир в продукта, коментират експерти, цитирани от bTV. Всеки втори от изследваните продукти е дал отклонение.

По думите на Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“ последните проверки на пазара на мед показват, че нередностите са свързани предимно с етикетите, на които пише, че медът е пчелен, а той всъщност е промишлено добит.

Един от начините да проверите качеството на меда е като обърнете буркана надолу. Ако медът потече като вода, това е знак за ниско качество.

Не винаги обаче течният мед е по-некачествен. Ако се втечни при температура до 45 градуса, това е знак, че продуктът е качествен. Не се препоръчва нагряване над тази температура, тъй като губи полезните си свойства.

Друг начин за проверка на качеството е меда да се разтвори в чаша студена вода. Ако не се разтваря бързо и пада бавно на дъното, това е добре. Когато се разбърка водата трябва да стане единна смес и на дъното да няма утайка.

Ако се пускат няколко капки йод в чаша студена вода с лъжица мед и течността посинее и потъмнее, веднага ще си проличи дали има нишесте. Този тест лесно може да отличи истинския от фалшивия мед, казват производителите на мед.

Експертите съветват меда да се съхранява на температура под 10 градуса, защото може бързо да се вкисне.

През последните десет години производството на мед в България е намаляло двойно – от 10 хил. тона през 2013 г. на 5 хил. тона през 2016 г.

Публикувано от Дамян Дамянов