in

В Девня отбелязаха Бабинден с традиционни ритуали (СНИМКИ)

С атрактивна фолклорна програма и възстановки на народни ритуали Девня отбеляза празника Бабинден, който в индустриалния град открай време се чества в Деня на родилната помощ – 21 януари.

В центъра на събитието бе бабата на родените през миналата година тризначки – Миглена Владимирова, която участва в пресъздаването на обреда по израждане на бебето и поливане на бабата.

Заместник-кметът на Девня Донка Йорданова честити празника на всички, за които новият живот е мисия и съдба, и дари ритуалното бебе-кукла с паричка.
Дейно участие в отбелязването на празника взеха малките самодейци при Народно читалище „Просвета“, които изнесоха богата фолклорна програма с песни, танци и буфосинхронични изпълнения. Организирано бе и състезание за повиване на новородено, а тричленно жури награди всички участнички, които се справиха отлично.

Организатори на празника бяха Народно читалище „Просвета“ и Дневният център за хора с увреждания, който бе домакин на събитието. Сред гостите бяха старата девненска акушерка Живка Маринова, общопрактикуващата лекарка д-р Росица Дойнова и жители на квартал „Девня-1“.

Секретарят на НЧ „Просвета“ Ваня Манолова поздрави всички, които уважиха празника, благодари на акушерките за неоценимата помощ през годините и пожела през Новата 2017 година в община Девня да се родят много бебета.

Публикувано от Дамян Дамянов