in

Не само глоба, но и затвор до 1 година за шофьорите нарушили правило въведено от днес

От днес, 21 януари 2017 г., влизат в сила новите правила за движение според приетите промени в Закона за движение по пътищата. Пътната полиция вече има право да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“, съобщава NOVA.

Водач, който бъде хванат да управлява без задължителната полица, е заплашен не само с глоба, но и със затвор до една година.

Двойно се увеличават глобите за превишена скорост. Те ще варират от 400 до 600 лева в зависимост от това колко километра е превишението и дали е в или извън населено място.

В глобите за алкохол ще има разграничение – шофиране с между 0,5 и 0,8 промила ще се наказва с 500 лева, а между 0,8 и 1, 2 промила – с 1000 лева.

Нарушителите на правилата за движение ще плащат по-високи глоби от 21 януари, когато влизат в сила промените. Полицията вече има право да отнема номерата на колата, ако шофьорът й кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици.

Парламентът прие и друг пакет промени, с които премахна текстовете, които позволяваха пешеходците, блъснати от автомобил на пешеходна пътека, също да носят отговорност.

Публикувано от Дамян Дамянов