in

Ново стадо китове заседнаха на плаж в Нова Зеландия

Ново стадо от около 240 кита заседна на плаж в Нова Зеландия, съобщиха световните информационни агенции, съобщава БНР Варна.

Животът им е застрашен, след като наскоро в същия район заседнаха други около 400 кита, близо 300 от които загинаха, въпреки усилията на местни природозащитници да им се притекат на помощ и да се опитат да ги върнат обратно в морето. Стотици доброволци се включиха в акцията по спасяването на китовете.

Общо 416 кита бяха заседнали на плаж в четвъртък вечерта. Оттогава други две стада китове също заседнаха. Специалисти поясниха, че става въпрос за други китове, защото върху онези, които бяха излезли на брега и след това бяха върнати в океана, били поставени маркери.

Според местните власти са загинали 250-300 животни. Опитите да бъдат върнати обратно в морето останалите около 90 кита първоначално били успешни, но 20 от тях отново излезли на брега и били евтаназирани.
Става въпрос за едно от най-масовите излизания на морски бозайници на новозеландския бряг, откакто там се извършват наблюдения – през 1918 г. излезли около 1000 кита, а през 1985 г. – около 450.

Публикувано от Дамян Дамянов