in

В Каварна почетоха паметта на Васил Левски

Пред Паметника на Апостола в градския парк, от 11.00 часа днес, се състоя общоградско поклонение по повод 144 години от гибелта на свидния български син. Различни инициативи посветиха на Левски редица културни институти в Добрич, съобщава БНР Варна.

В Общинския младежки център „Захари Стоянов” е подредена фотоизложба под наслов „Апостолът на свободата”. Витрина с библиотечни документи подготви екипът на сектор „Работа с деца” в Регионалната библиотека „Дора Габе”. „Мога ли да бъда като Левски?” – по тази тема през седмицата работиха деца и ученици в образователната поредица „Работилнички в музея” на Регионалния исторически музей.

По време на заниманията участниците се дегизират като Апостола – обуват цървули, намятат ямурлук, полагат клетва за вярност, правят си свое тефтерче. Идеята на организаторите е, влизайки в образа на Левски, участниците да се включат в музеен експеримент, наречен „съпреживяна биография”, като по този начин се стимулират да си отговорят на въпроса „По какво искам да приличам на Левски?” Витрина с библиотечни материали е подредена и в детския отдел на библиотеката при читалище „Йордан Йовков”.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов