in

Награда в категория „Развитие на културния туризъм“ за Двореца в Балчик

Директорът на Двореца в Балчик Жени Михайлова бе отличена с награда на сп. „Туризъм и отдих“ в категорията „Иновация в културния туризъм“, съобщава БНР – Варна.

Това се случи по време на 34-тата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО. За последните четири години ръстът на приходите за Държавен културен институт „Двореца” в Балчик е 70 процента, а само за 2016-а спрямо предходната е около 30 на сто, сочат финансовите резултати. На първо място по посещаемост са румънците и българите, следват руснаците, гостите от Германия, Франция и Швеция.

„Отличието е за всичко, което правим – за въведените миналата година еле­к­т­ро­нни ек­с­кур­зо­води на пет ези­ка, за функциониращите ро­бо­ти – съ­о­ръ­же­ния за хо­ра­та с ув­ре­ж­да­ния, ко­и­то осигуряват достъп. През тази година ще бъдат поставени на двете изходни точки в комплекса апликации, които ще дават информация за обектите чрез мобилните устройства.

Признанието се дава и за многообразния и разширяващ се културен календар всяка година, уточни директорът на културния център Жени Михайлова. Сезонът тази година стартира през април с фотоизложба на историческите дадености в Двореца, която ще бъде представена в Бъл­гар­с­кия култу­рен цен­тър в словашката столица Братислава, автори са Ру­мя­на Те­не­ва и Ясен Ка­зан­джи­ев.

Същия месец ще го­с­ту­ва в Белия град плевенската галерия с ек­с­по­зи­ция, по­с­ве­те­на на художника Илия Бе­ш­ков. На от­к­ри­та сце­на „Дво­ре­ца” ще бъ­де да­ден старт на пи­ло­т­но­то из­да­ние на ме­ж­ду­на­ро­д­но из­ло­же­ние „Ве­ли­к­ден­с­ка сце­на на из­ку­с­т­ва­та”.

През но­вия се­зон про­дъл­жа­ва про­е­к­тът за представяне на спектакли на от­к­ри­та сце­на край морето в пар­т­ньор­с­т­во с Вар­нен­с­ка­та опе­ра. Про­дъл­жа­ва­ и на­сър­ча­ването на ди­а­ло­га ме­ж­ду ев­ро­пей­с­ки­те кул­ту­ри чрез програмата „Ера­зъм +”. Ще се проведат традиционните фестивали и пленери.

Публикувано от Дамян Дамянов