in

Има справедливост! Жена осъди „Енерго Про“ за манипулиран електромер

33-годишна жена от Добрич спечели дело срещу „Енерго Про”, съобщи пресцентърът на Съдебната палата.

Окръжният съд се е произнесъл в полза на жената, завела иск срещу Енергото заради завишени сметки за ток, предаде БНР. Окръжните магистрати потвърдиха на втора инстанция, че клиентката на дружеството не дължи над 2000 лева за двумесечно потребление на електроенергия. От съда посочват, че 33-годишната жена оспорила по съдебен път две сметки за ток от 2015 година. По едната трябвало да се платят 1022 лв., а по другата – 1173 лв.

Сумите били начислени за потребление на ел. енергия в периода от 2 септември до 31 октомври 2015 г. Електромерът, по искане на клиентката, е подложен на метрологична експертиза, която установила, че средството за измерване е манипулирано и води до отклонение в отчитането с плюс 30 %. Заключението на

Окръжния съд е, че щом като в случая електромерът не е отчитал точно, показанията му не са критерий за реално доставената електроенергия. Магистратите смятат, че е трябвало да се извърши преизчисляване и тогава добричлийката би дължала сумите по коригираните сметки. В случая обаче преизчисляване на доставените количества електроенергия и корекция на сметките за стойността й не е извършвана.

От предоставените пред съда фактури е видно, че начислените с тях задължения са за стойността на отчетената, а не на преизчислената електроенергия. Решението на Окръжен съд – Добрич не подлежи на обжалване.

Интересно е че от тази година битовете потребители могат да получават услуги от свободният пазар и значително да си подобрят сметките  с ползването на ПО ЕВТИНА ДНЕВНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

Публикувано от Дамян Дамянов