in

Повишена радиация отчетена в голяма част от Европа! А в България?

Подобно разпространение на радиация е отчетено след инцидентите в „Чернобил” и „Фукушима”

Повишена радиация от неустановен източник е отчетена в голяма част от Европа. Това съобщи сайтът Journal de l’environnement, цитиран от Еuroactiv и БГНЕС.

Регистрирани са сериозни нива на радиоактивен йод-131, който не се среща в природата. Според различни информации подобно разпространение на радиация е отчетено след инцидентите в „Чернобил” и „Фукушима”

Повишените нива са отчетени в Норвегия през януари. Сега обаче става дума за нов случай от последните дни, защото времето за полуразпад на този изотоп е 8 дни, а количествата са значителни.

Към момента е отчетена повишена радиация във Финландия, Норвегия, Полша, Германия, Чехия, Франция, Испания и дори в Средиземно море.

Специалистите се опитват да установят какъв е източникът на замърсяването от данните за въздушните течения напоследък. Няма данни и за ядрен опит, при който има подобни последици.

Допуска се обаче радиоактивният йод да е изпуснат от медицинска лаборатория, като вероятно замърсяването е тръгнало от Източна Европа.

У нас Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности.

По информация на Националния център по радиобиология и радиационна защита измереното съдържание на йод-131 в засегнатите държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве, съобщиха от българското Министерство на здравеопазването.

Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 µ Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във „Фукушима” по време на аварията през 2011 година, смятат от българското здравно министерство.

Публикувано от Дамян Дамянов