in

Безработицата във Варна намалява

880 безработни в област Варна са постъпили на работа през януари 2017г.

На работа в област Варна през януари 2017 г. са постъпили 880 безработни лица. На първичния пазар на труда работа са започнали 845 лица. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 573 лица са постъпили на работа в реалната икономика.

По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 35 лица. През месеца на работа са устроени 201 младежи на възраст до 29 години, както и 74 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През януари 2017 г. в бюрата по труда от областта са заявени 610 работни места. На първичния пазар са обявени 598 работни места. Най-много от заявените през месеца места са от сферата на културата, спорта и развлеченията (131). Следват преработваща промишленост (66), държавно управление (63), административни и спомагателни дейности (56), образование (55), търговия (45). По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени 12 работни места.

Равнището на безработица във Варненска област през януари 2017 г. е 6.0%. Спрямо предходния месец се отчита слаб ръст от 0.2 пункта (5,8% за декември 2016г.). Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 13335 при 12952 за предходния месец. В сравнение с месец януари 2016 г. регистрираните безработни във Варненска област бележат значителен спад – с 3154 по-малко.

В град Варна броят на регистрираните безработни през януари 2017 г. е 6726 при 6520 предходния месец. Равнището на безработица в града е 3,9% при 3,7% през декември 2016 г. Спрямо месец януари 2016 г. регистрираните безработни лица са с 1415 по-малко.
33 младежи от област Варна ще бъдат включени в заетост по Програма „Старт на кариерата”

В края на месец януари 2017 г. беше публикуван списъка на младежите, класирани за работни места в публичния сектор по Програма „Старт на кариерата”. Лицата са класирани след подбор въз основа на утвърдени от министъра на труда и социалната политика критерии и провеждане на интервю от работодателите. Програмата предоставя възможност на младите хора да придобият трудов стаж и професионален опит по завършената от висшето образование специалност. Целта е улесняване на прехода между образование и заетост.

На разкритите по Програмата работни места 33 младежи от област Варна ще бъдат включени в субсидирана заетост. Регистрираните безработни млади хора в дирекциите „Бюро по труда” ще бъдат назначени по трудово правоотношение за срок от 9 месеца. 21 младежи ще получат възможност да започнат трудовата си реализация в централни ведомства. В областна администрация – Варна ще започне работа 1 лице. Общо 11 младежи ще бъдат назначени в общински администрации Варна, Девня, Ветрино, Долни чифлик, Дългопол и Провадия.

Безработни лица ще бъдат назначени на субсидирани работни места по Национална програма „Мелпомена”
Безработни лица със специфичен опит, професионална квалификация, знания и умения в областта на театралното изкуство, регистрирани в дирекциите „Бюро по труда” ще започнат работа по Национална програма „Мелпомена” в област Варна.

Програмата е насочена към осигуряване на заетост и намаляване на безработицата сред културните дейци. Целта е подпомагане на дейността на театрите в България и предаване на натрупания опит между поколенията чрез насърчаване на приемствеността за съхранение и развитие на културните ценности.

Общо 6 специалисти ще бъдат назначени на разкритите по Национална програма „Мелпомена” работни места, от които 4 в Куклен театър – гр. Варна и 2 в Театрално-музикален продуцентски център – гр. Варна. Лицата се очаква да започнат работа през месец март. Осигурената по програмата субсидирана заетост ще бъде до края на 2017 г.

До 24.02.2017 г. е крайният срок за подаване на документи за допустимост от работодателите, класирани по схема „Обучения и заетост за младите хора” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020

До 17:00ч. на 24.02.2017 г. (петък) е крайният срок за представяне на документи от работодателите с класирани заявки по схема „Обучения и заетост за младите хора” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 за определяне на допустимостта им преди сключване на договор. Документите се подават в бюрата по труда с придружително писмо в свободен текст.

Общо 136 заявки от работодатели са класирани от Комисията по заетост към областния съвет за развитие на област Варна съгласно предварителните финансови разчети. Чрез тях на територията на областта се разкриват 684 работни места за осигуряване на субсидирана заетост на безработни младежи до 29 години.

Списъкът с класираните работодатели и образците на необходимите документи са публикувани на сайта на Агенция по заетостта в рубрика „Процедура „Обучения и заетост:
https://www.az.government.bg/pages/procedura-obucheniya-i-zaetost-za-mladite-hora/

Публикувано от Дамян Дамянов