in

Ето един елементарен трик за запазване на концетрация

Колкото по-дълга е задачата, толкова по-трудно е да запазиш концентрация. Според скорошно изследване, проведено от Университета Кардиф показва, че хората, които дъвчат дъвка, умеят по-лесно да се концентрират за по-дълги периоди от време. Нещо повече – реакциите са им значително по-бързи.

Дъвченето на дъвка не винаги се асоциира с нещо положително. Изследване, направено през 2012 г., сочи, че то влияе негативно върху краткотрайната памет, особено когато вършим някаква задача. Новото проучване на Кейт Морган обаче показва, че това вероятно не е вярно.

За да проведе своя експеримент, Морган взима 38 доброволци и ги разделя на две групи. И двете са натоварени със задачата да свършат нещо изключително скучно, като в рамките на половин час им се подават произволни числа. Целта е да открият поредици от нечетни-четни-нечетни числа. Например 5-4-9.

Онези от участниците, които дъвчели дъвка, реагирали много по-бързо и показвали значително по-точни резултати. Любопитен факт – онези, които не дъвчели, показали по-добра производителност в началото, но впоследствие се разсеяли.
Заключението? Дъвката ни помага да се фокусираме върху задачи, които изискват нашето постоянно внимание в дълги периоди от време.

Публикувано от Дамян Дамянов